Вучевић: Ситуација под контролом, не можемо сада да град ставимо у карантин

НОВИ САД: Поводом избијања заразе коронавирусом међу корисницима и запосленима у приватном дому за старе у Петроварадину, градоначелник Новог Сада Милош Вућевић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да су кризни штабови све време упозоравали на могућу појаву локалних жаришта и да је нешто што се тренутно дешава, те да је ситуација под контролом и да се тренутно врши дезинфекција тог простора у Прерадовићевој улици.
vucevic
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Он је подсетио да су се његови суграђани све време трајања епидемије понашали одговорно, те да због изолованог случаја у Петроварадину не можемо сада да град од 400.000 ставимо у карантин.

Вучевић је рекао да је, за њега лично, среда била натежи дан од избијања епидемије, јер није пријатно када се оваква ствар деси у установама које су најбрањеније.

Градоначелник је истакао да је број оболелих у односу на јучерашњи дан остао је непромењен - 22 корисника и шесторо запослених заражено је Ковид-ом 19.

"Десет пацијената је хоспитализовано на Клиници за инфективне болести КЦВ. Један од пацијената је на респиратору, остали немају тежу клиничку слику", истакао је Вучевић гостујући у емисији "Град и ми".

Он је додао да су остали пацијенти смештени у поменутом дому за стара лица у Петроварадину, који је претворен у привремену ковид болницу, под надзором Клинике за инфективне болести КЦВ.

"Не могу да кажем како је дошло до уласка вируса у дом; претпоставка је да није било посета, већ да је неко од запослених, ненамерно, унео вирус, што ће свакако утврдити инспекција", објаснио је Вучевић.

Градоначелник је подсетио да најбољи лекари прате целу ситуацију, на челу са др Владимиром Петровићем, са Института за јавно здравље Војводине, те да се нада се да ће све ово проћи са што мање последица, уз подсећање да се ради о старијој и веома рањивој популацији.

"Ми више нисмо затворен град, постоји кретање, не могу да кажем да се могло очекивати, али постоји ризик. Морамо да чувамо животе и здравље људи , али не можемо сада да град од 400.000 ставимо у карантин, јер живот мора да тече.

Трагом вести да се зараза коронавирусом раширила и међу запосленима у Нафтној индустрији Србији, Вучевић је рекао да поводом тога нема никакву информацију, али да и сам може да примети да се ова вест шири градом.

"Из извештаја који добијам свако јутро нисам могао да дођем до било какве везе са НИС-ом. Важно је да се не шире лажне вести. Показали смо одговорност када је било најтеже, не треба да сада да поклекнемо", истакао је он.

Вучевић је поновио да верује у цео лекарски тим и да ће он учинити да ситуацију локализују и не дозволе ширење вируса ван дом у Петроварадину.

"Ово је опомена за све нас, који морамо да се враћамо у живот, да дижемо и будимо град, али и да будемо обазриви јер вируса има у тзв. џеповима", подсетио је он и додао да је био у контакту са свим власницима приватних домова за старе у Новом Саду и да може да потврди да су се сви понашали одговорно.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести