Вашар здраве хране и рукотворина у Ковиљу

Пети “Вашар здраве хране и рукотворина” окупио је јуче у центру Ковиља тридесетак излагача.
Od kuglofa do premaza od masti Foto: F. Bakić
Фото: Промоција вредности надалеко познатог села  Фото: Ф. Бакић

Посетиоцима су на дохват руке били махом  сухомеснати производи, колачи, слаткиши, али и пиће, попут ракије и вина, док је тек на по којој тезги било рукотворина, накита и сувенира. Интересантно је да су први пут производе представили и чланови Партнерства за рурални развој „Сремски Карловци – Ковиљ” („К2”), склопљеног прошлог лета – Музеј куглофа „Геа”, Удружење грађана „Дунав 1245”, Покрет горана Војводине, Пољопривредно домаћинство „Љубичић”, ОЖ „Бенишек–Веселиновић” из Карловаца и Мануфактура здраве хране и пића „Виђикант” из Ковиља. Осим тога, како организатори наводе, први пут су на вашару учествовали и призвођачи из Купинова, али и из суседних места попут Каћа, и Будисаве.

У музичком делу програма публици се представио ковиљски КУД „Лаза Костић” и локални поп-рок бенд „Атракција”.

Ковиљски вашар одржава се две године - за Божић и Ускрс, а један од организатора, али и произвођач хране и пића „Виђикант”, који је уједно и фронтмен групе „Атракција” Петар Виђикант, каже да се тежи томе да манифестација постане традиционална и да траје два месеца.

Фото: У музичком делу програма публици се представио и локални поп-рок бенд „Атракција” Фото: Ф. Бакић

- Драго ми је да овог пута имамо и госте са стране, јер то подиже квалитет манифестације и мислим да је то заједнички интерес свих нас - рекао је Виђикант. - Још увек учимо, стичемо искуство и ово је тек први корак.

Петар наводи да је у животу веома важан однос према окружењу и земљи, а Ковиљ, како каже, има велики потенцијал, будући да је ауто-путем повезан с Новим Садом, али и Београдом.

- Ковиљ је увек био ослоњен на земљу, јер има атар од 12.000 хектара на 5.000 становника - објаснио је Петар Виђикант. - Људи често погрешно размишљају “шта ће ти школа кад имаш земљу”, међутим та земља је створила економску корист. Неко је пре сто година имао довољно новца да пошаље сина да се школује у иностранству, а тај син је купио прву фудбалску лопту и донео је кући, па је основан први фудбалски клуб “Шајкаш“ 1908. године.


Thumbnail

Од куглофа до премаза од масти

Љубитеље слаткиша мамили су колачи и куглофи из Музеја колача и куглофа “Геа” из Сремских Карловаца. По речима Катице Бибер Шнур овог пута представили су пет врста традиционалних куглофа, иако у збирци имамју око 2.000 рецепата. Куглофе пеку по рецептима својих бака, и обавезно у металним модлама, силиконске, каже не користе.

Већина излагача који су се јуче представили живи у Ковиљу, а на пијачним тезгама је, осим традиционалних вашарских слаткиша, било и меда, премаза од масти из кобасице, рибље паштете, компота, слатког од разног воћа, туршије, као и тинктура и мелема.


Како би се два места, Сремски Карловци и Ковиљ повезали и заједно представили, лане је оформљено Партнерство “К2”. 

-  Повезивање људи из приватног, јавног и цивилног сектора заједнички је интерес оба места - нагласио је Алекса Јефтић из Покрета горана Војводине. - Удружило се двадесетак организација које желе да заједно наступају у различитим пројектима те да се пријављују на домаће и стране конкурсе за доделу пара. Вековима су Карловци и Ковиљ сарађивали и размењивали робу и жеља нам је да то још више подстакнемо. Некада нас је скела повезивала и мештани оба насеља били су упућени једни на друге међусобно се подржавајући.

Ј. Вукашиновић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести