Утростручени капацитети пијаће воде у Новом Саду

Рени бунари на изворишту ''Ратно острво'', које је највеће извориште пијаће воде за Нови Сад, у потпуности су реконструисани, чиме су према речима градоначелника Милоша Вучевића који је данас обишао ту локацију, капацитет пијаће воде утростручени.
Град Нови Сад
Фото: Град Нови Сад

"ЈКП ''Водовод и канализација'' са домаћим партнерима и партнерима из Немачке успешно и у року су завршили комплетну реконструкцију та два бунара БХД-5 и БХД-8. Тиме смо утростручили капацитет пијаће воде и допринели сигурности и квалитету водоснабдевања које је и најважнија комунална услуга", рекао је Вучевић.

До краја године, како је додао треба да буде завршена црпна станица код Кванташке пијаце.

"То је први услов за изградњу централног пречистача отпадних вода, а тада ћемо моћи и да пројектујемо гашење црпне станице на углу Радничке улице и Кеја жртава рације, из које се шире непријатни мириси", навео је градоначелник.

Фото: Град Нови Сад

Према његовим речима, новосађане чека изградња западног магистралног вода од Адица, Ветерника, Футога и Бегеча, насеља у којем је још једини водовод остао сепаратан.

"Треба да искључимо те њихове бунаре и да их спојимо на градски систем. Предстоји нам и завршетак водовода у Боцкама и то две фазе које су скупље од претходне, а настављамо радове на Сајлову и Југовићеву", рекао је он.

Градоначелник је навео да је ЈКП ''ВиК'' најспремније од свих градских предузећа за подношење апликација за програм ''Србија 2025'', те да имају готове пројекте вредне више од две милијарде динара.

Најавио је да је у плану реконструкција бунара на изворишту ''Штранд'', а пре тога је, како је прецизирао, важно средити канализациону мрежу на Лиманима која је прављена шезедесетих година.

Изградња централног пречистача отпадних вода један је од најважнијих пројеката Града, али је, како додаје, реч о веома скупој инвестицији вредности близу 100 милиона евра.

"Мораћемо да се снажно боримо за изворе финансирања. Залагаћу се да пречистач буде 100 одсто у власништву Града, не бих ником препуштао водовод и канализацију" рекао је Вучевић.

Директор ЈКП ''Водовод и канализација'' Гвозден Перковић рекао је да је сређивање бунара неопходан услов за реализацију других важних пројеката у тој комуналној области, с обзиром на то да се град шири.

"Град има нову фабрику воде и стару у резерви. Најважније је свакако да у следећих пет година добијемо Фабрику за прераду отпадних вода, а одређено је да ће њена локација бити Роков поток", рекао је Перковић.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести