У току израда новог локалног акционог плана за младе

Израда новог локалног акционог плана политике за младе, који ће обухватити период од наредне четири године (2019–2022), у почетној је фази и следе истраживања о позицији младих у Новом Саду, њиховим потребама и смеру подршке коју им је потребно пружити, о чему је расправљано на другој седници Савета за младе, одржаној јуче у Скупштини града.
Skupstina grada
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Анкетирање које ће пружити статистички приказ потреба младих, фокус-група, коју чине стручњаци из различитих поља приоритета за младе, деск-анализа постигнутог током претходне четири године и други акциони планови и стратегије који препознају младе, четири су елемента поменутог истраживања чији ће резултат бити нови локални акциони план политике за младе.

– Примењујемо све могуће елементе да бисмо, заједно с младима, унапредили и побољшали омладинску политику – истакао је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. – Младе сматрамо активним и саставним делом нашег друштвеног система, тако да желимо максимално да им помогнемо и пружимо им могућност да што више изразе своју креативност, модификују и промене друштво набоље. Настојимо да на најпозитивнији начин искористимо њихову енергију и стваралачки дух, а све у смеру напредовања положаја младих Новом Саду, који је и студентски центар и има више од 50.000 студената.

Локалним акционим планом дефинишу се приоритетне области и активности за младе, у које се убрајају образовање, запошљавање, здравље, култура, слободно време, волонтерски рад и активизам, безбедност, информисање, млади у заштити животне средине и одрживом развоју, као и социјална политика према њима.

– Ми сад имамо добру праксу, то је већ други пут да се ради нови циклус локалног акционог плана за младе, постоји велики број удружења која су успоставила комуникацију за Градском управом за спорт и омладину, тако да је то начин да се удружења младих и институције које се баве младима што партиципативније укључе – објаснио је хармонизатор процеса Локалног акционог плана политике за младе Војислав Пркосовачки. – Све се ради због младих, они су на првом месту, а чине око 20 одсто популације нашег града. Уз помоћ поменутих елемената истраживања и с великом радном групом идемо ка документу који ће бити кормило рада с младима током наредне четири године.    

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести