У СНП-у отворена изложба из легата Јована Дејановића

Изложба „Ново лице Новог Сада – приче из легата Јована Дејановића”, у оквиру које су представљени бројни предмети, фотографије и документа из легата, које је некадашњи градоначелник Новог Сада Јован Дејановић даривао Музеју Војводине 2017. године, отворена је у фоајеу Српског народног позоришта.
1
Фото: Dnevnik.rs

У вредностима легата Јована Дејановића огледа се значајан део новије историје нашег града, што су аутори изложбе, кустоси Музеја Војводине Дејан Болорин и Војислав Мартинов, изложбом и приказали.

Јован Дејановић (1927–2019) био је градоначелник од 1974. до 1982. године и тај период остао је упамћен као време динамичног развоја Новог Сада, у којем су остварени бројни пројекти који су трајно променили лице града. Изграђени су Мост слободе, зграда Српског народног позоришта, Спенс, већи број основних школа и предшколских установа. Тих година подигнути су и нови стамбени блокови на Лиманима, а започета је и изградња Новог насеља. Центар Новог Сада тада је претворен у шеталиште, а бројне високе делегације су посећивале град који је прерастао у прави регионални политички, туристички, индустријски и културни центар.

– Жеља нам је да се на неки начин и овом изложбом одужимо Јовану Дејановићу за поверење које је указао Музеју Војводине – потврдио је један од аутора, кустос-историчар Музеја Војводине Војислав Мартинов. – Много тога нам је поверио везаног за његову личну историју, као и за историју Новог Сада. Приликом избора, држали смо се тога што се и данас примећује, а што чини ново лице Новог Сада које је тада настало. Ја сам похађао ОШ „Јован Поповић”, која је тада саграђена, годинама сам живео у Сремској Каменици и прелазио Мост слободе... Мој колега, коаутор изложбе Дејан Болорин, ишао је у ОШ „Прва војвођанска бригада”, одрастао је на Новом насељу, које је тада настало, а обојица смо ишли на Спенс на пливање и друге спортове. Центар града, какав је данас, једино памтим и град какав једино знам настао је у тим годинама када је Јован Дејановић био градоначелник.

Фото: Dnevnik.rs

Легат Јована Дејановића чини више стотина фотографија и око стотину одликовања, повеља, плаката и сличних признања, као и несвакидашњих предмета музеолошке вредности, попут спомен-плакете градова-побратима, спомен-кључа Спенса, спомен-повеље с отварања Моста слободе и многа друга сведочанства о развоју Новог Сада крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века.

Представљени су бројни предмети, фотографије и документа из легата, које је некадашњи градоначелник Новог Сада Јован Дејановић даривао Музеју Војводине 2017. године, а изложбу Ново лице Новог Садаје могуће погледати до краја јануара

– Изложба је прилика да публику упознамо са садржајем легата и да се види шта је све Јован Дејановић урадио за Нови Сад, који је свакако имао велике градоначелнике – истакао је директор Музеја Војводине Драго Његован. – Градоначелници често постану симболи града и увек се зна шта се важно догодило, и кад. Због тога је обавеза, посебно наших културних институција, да легате изложе и прикажу јавности јер то је додатна димензија о квалитетима тих људи, не само због свега што су учинили током своје професионалне каријере него и због трага који су оставили током целог живота, а на понос свих.

Изложба у организацији Музеја Војводине реализована је уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Градске управе за културу, а поставку је у СНП-у могуће погледати до краја јануара.

Б. Павковић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести