У Ковид амбуланти на Насељу дневно око 350 позитивних пацијената

НОВИ САД: У ковид болницама расте број грађана који у чекаоницама са неизвесношћу чекају одговор да ли су или нису позитивни на ковид-19 инфекцију, а како сведочи координаторка Ковид амбуланте Дома здравља “Нови Сад” на Новом насељу др Александра Милинковић Лацковић, ни тамо није ништа боља ситуација.
k
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Како каже, у последњих седам дана расте број грађана који се јавља у амбуланту, те је јуче око поднева већ преко 200 грађана посетило ту здравствену установу.

- Није толико растао број позитивних пацијената у последњих седам дана, те је неки просек око 350 пацијената дневно, а видећемо како ће се завршити дан – објашњава др Милинковић Лацковић. – То су подаци који се тичу наше амбуланте, а грађани се тестирају и у приватним лабораторијама, те немамо те податке. Сад већ можемо рећи да се сумња и на присуство “омрикон” соја вируса, а симптоми су углавном блаже тегобе, попут интензивне главобоље, болова у синусима, појачаног секрета из носа, бол у грлу. Темпертаура варира од 37.2 до 38.5 степени , а код млађих се обично манифестује и виша. Симптоми трају краће, а ако погледамо период од 3. јануара до сада, нисмо имали пацијената са тешком клиничкомк сликом.

По њеним речима, школарци су се вратили у школске клупе, па су очекивања да ће бити и већи број пацијената, а како ће се ситуација одвијати биће видљиво у наредних недељу дана. Оно што је битно истаћи јесте да уколико су симптоми блажег облика, пацијент треба да прати стање код куће прва три дана и уколико не буду јењавали или се буду погоршавали, долазе на тестирање.


За прву дозу вакцине мало заинтересованих

Како је за “Дневник” рекао главни техничар Дома здравља “Нови Сад” Ненад Вукас, у дану се оптимално да између 350 и 600 доза вакцина различитих произвођача.

Од тога прве дозе прими око стотињак грађана, што указује на то да је и даље мали број заинтересованих да уопште започну процес имунизације, односно приме прву дозу вакцине. Чека се да стигне “АстраЗенека” вакцина јер је на списку око стотињак заинтересованих грађана, који ће бити позвани да дођу и приме је чим стигне.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

По истом принципу се ради и са “Модерна” проивођачем. Отворени вакцинални пунктови су, поред главног у Дому здравља “Нови Сад” на Новом насељу који ради од 8 до 20 сати и онај у ТЦ “Променада” од 9 до 19, као и у Вршачкој амбуланти од 7 до 15 сати.

На Новом насељу су доступни сви произвођачи вакцина, док су на друга два вакцинална пункта “Синофарм” и Фајзер“, који су у Новом Саду највише и дати.


Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

- Сви смо у овоме више од две године и знам да је грађанима свега доста, а једино што могу да кажем је да се поштују мере које су на снази и да је потребно стрпљење, не преостаје нам ништа друго – искрено ће наша саговорница, рекавши да има пацијената који дођу са тегобама, а оне не указују на ковид инфекцију, али се због температуре сви упућују у Ковид амбуланту. Задржавање пацијената на првом прегледу зависи од тога каква им је клиничка слика. Када пацијент дође, буде примљен и тестиран, а ако се установи да је позитиван, радимо и лабораторију, а на резултате се чека око пола сата. Уколико пацијент има тежу клиничку слику, уз све набројано се ради и рендген снимак, те је и он дуже на прегледу.

Како је објаснила координаторка Милинковић Лацковић, уколико се на првом тесту покаже да је пацијент негативан, а осећа се лоше и има симптоме који исказују сумњу на ковид инфекцију, ради му се даље тестирање, од чега ће зависити и даља дијагностика.

Радно време Ковид амбуланте Дома здравља “Нови Сад” на Новом насељу је од 7 до 22 сата.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести