У Градској кући представљена књига Шосбергер сага о три века

НОВИ САД: Промоција књиге Јосипа Шосбергера „Шосбергер сага о три века“ одржана је у Градској кући у Новом Саду.
knjiga
Фото: novisad.rs

О књизи су поред аутора говорили уредник Миња Лагатор и ликовни уредник Светислав Тодоровић, уз модерирање Илије Туцића, а присутне је поздравио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Прича о породици Шосбергер је фасцинантна из више разлога. Већ и то што постоји у Новом Саду 300 година, је довољно да заслужи пажњу, али тек биографије чланова старе јеврејске породице су инспиративне и завређују да о њима постоји сведочанство. Записи о животу људи који су носили то презиме у различитим епохама, и који су утицали на живот заједнице, на њен развој, а који су били сведоци важних историјских догађаја за Нови Сад, сигурно треба да буду сачувани у хроници нашег града, и представљени широј јавности. Честитам аутору што је, посвећеним, дугогодишњим истраживањем, дошао до података који су обједињени у овом вредном делу, нагласио је Далибор Рожић.

Књига „Шосбергер сага о три века“ говори о историји једне од најстаријих јеврејских породица у Новом Саду, а истовремено прати развој града, бележећи значајне догађаје.

Фото: novisad.rs

Како се каже у кратком приказу књиге, јеврејски народ карактеришу сталне сеобе и миграције у потрази за бољим местом живљења. Као један од примера такве судбине, настала је хроника о миграцији једне породице, из Моравске у ове крајеве, као и о њеном животу и развоју. Основа за књигу била су многа документа прикупљана више деценија у архивима и музејима у Словачкој, Мађарској и Војводини.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести