У Градској кући представљена књига о Михајлу Пупину

НОВИ САД: Промоција књиге „Михајло Идворски Пупин: Текстови у америчкој штампи 1912–1920“, у издању Градске библиотеке у Новом Саду, одржана је у Свечаној сали Градске куће.
k
Фото: novisad.rs

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић потврдио је да дело представља значајну публикацију кад је реч о националној историји 20. века

Доста тога знамо о светском значају нашег великана и научника Михајла Пупина, међутим, овом књигом је осветљен његов рад који је изузетно допринео и тадашњој Краљевини Србији и Градској библиотеци у Новом Саду упућујем све честитке за то веома значајно издање, истакао је Рожић.

Као генерални конзул Краљевине Србије у Њујорку, додао је Рожић, он је имао хуманистички циљ да кроз сопствену активност помогне својим сународницима.

Свакако, сви градови и општине на територији данашње Аутономне Покрајине Војводине могу бити захвални Михајлу Пупину, који је много тога урадио за развој Србије, али и целог региона, поручио је члан Градског већа за културу.

Књига садржи 65 чланака које је Михајло Идворски Пупин од 1912. до 1920. године објавио у око седамнаест најзначајнијих америчких новина и часописа, пре свега у „Њујорк тајмсу“ и „Вашингтон посту“. На значај постојања једног таквог дела указао је и директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

Сви смо ми дужни дивовима нашег народа, а Михајлу Идворском Пупину поготово, нагласио је издавач Којић, осврнувши се на чињеницу да је наш град то већ учинио на више начина.

Према његовим речима, Градска библиотека се придружила том књигом не би ли одужила дуг том великом човеку.

Усудићу се да кажем да је то дело једно од најзначајнијих која ће се ове године појавити у Србији. Својим чланцима Михајло Пупин потврдио је оно што је мање познато или потпуно непознато српском читаоцу: до које мере је био не само велики научник него и добротвор и родољуб. Са сваке странице те књиге провејава његово знање о свом, српском народу, и својој, српској држави. Због тога је све из некадашње Југославије, а поготово нас, Србе, задужио што су већ у том периоду Американци сазнали ко су Србија и српски народ, казао је Којић.

Фото: novisad.rs

Михајло Пупин, како је рекао Којић, дао је значајан допринос српског културног обрасца, а књига ће бити подстицај не само дипломатама него и историчарима, али и сваком грађанину ком су држава и народ на срцу.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести