У Црвеном крсту припреме за почетак рада народне кухиње у Карловцима

Народна кухиња у Сремским Карловцима требало би да почне да ради до краја децембра, након, готово четворомесечне паузе. Новопостављени вршилац дужности секретара Црвеног крста у Сремским Карловцима Марина Фодор каже да су испуњени сви услови за поновну припрему топлих оброка за најугроженије Карловчане.
1

– Црвени крст Србије испоручио је намирнице – десет артикала за спремање хране, а с 5. децембром  карловачка општина намирила је заостала дуговања, што је основ за рад – каже Марина Фодор. – Сваки дан очекујемо од Центра за социјални рад списак корисника и чим га добијемо и израдимо картоне, можемо почети да припремамо оброке. Извесно је да ће то бити пре Нове године, а надам се да ћемо имати исти број корисника – 120, као и пре прекида рада.

До застоја у раду Народне кухиње дошло је због тога што је локална самоуправа поводом изостанка правдања трошења буyетских пара у претходном периоду, престала да уплаћује Црвеном крсту редовни месечни износ за трошкове функционисања организације и кухиње.

Фото: Марина Фодор

– Народна кухиња нам је сада у центру пажње – наглашава Марина Фодор, која је на дужност секретара ступила 1. децембра. – То не значи да се организација неће бавити и другим, традиционалним активностима. Предавањем Горана Маравића 1. децембра у Основној школи „23. октобар” обележили смо Светски дан борбе против сиде, а четири дана касније и Међународни дан волонтера, када су основци сазнали нешто више о самом Црвеном крсту, волонтеризму, али су и правили новогодишње честитке које ћемо слати поводом тог празника. У плану нам је до краја године да обележимо и Дан солидарности, а за нешто мање од месеца, тачније 10. јануара, очекује нас прва акција добровољног давања крви у наредној години.   


Активисткиња с дводеценијским искуством

Марина Фодор активисткиња је Црвеног крста с двадесетогодишњим искуством. На место секретара те хуманитарне организације у Сремским Карловцима поставио ју је покрајински Црвени крст, а ту дужност обављала је пре тога у Беочину. Професор је разредне наставе и мастер – струковни менаyер безбедности. Удата је и мајка двоје деце.


Ову годину у Црвеном крсту обележиле су бројне оставке. Прву у низу поднела је председница Управног одбора Зора Мијатовић, а потом и пет од шест чланова тог тела, да би то с последњим даном новембра учинила и дотадашњи секретар Црвеног крста Драгана Кљајић. Привремени орган управљања, који је Црвени крст Војводине формирао, треба да стабилизује рад организације у року од шест месеци. Ванредна скупштина, заказана за 20. новембар, није одржана због недостатка кворума.

фото3: Архива „Дневника”

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести