У Буковцу алтернативна органска башта породице Бајакић

Органске, односно алтернативне баште доживљавају експанзију захваљујући томе што се све више људи интересује да гаји основне намирнице, јер су тако најсигурнији да ће производ бити природан.
basta 2
Фото: Милева Бајакић, фото: Дневник (С. Шушњевић)

Милева Бајакић из Буковца каже да је један од услова да се таква башта одржи и чињеница да се мора водити рачуна о врстама које би требало да се саде заједно, као и о онима које не би смеле да се спајају.

- Неке биљке уколико се саде заједно помажу једна другој, док друге могу изазвати штету, тако у мојој башти, два шпалира винове лозе за “биљку пријатеља” имају посађене брескве нарасле махом из семена, које сам сама посејала - прича за наш лист Милева Бајакић, која живи у зеленом рају, ствараном са пуно стрпљења и љубави. - Са друге стране имам посађене руже, које су индикатор напада неке штеточине, те можемо на време и превентивно да делујемо на заштиту винове лозе.

На обронцима Фрушке горе, органска башта породице Бајакић, са висине благо пада у каскадама, и са ње им се пружа поглед ка Буковцу. Милева и њен муж су одрасли на селу, стога су одувек знали да ће, када се преселе ван града, пронаћи своје брдо и прихватити све чари природе.  - Када смо се преселили, почела да копам сваки други дан, засађуј, расађуј, плеви, а тада смо користили само овај предњи део дворишта - каже наша саговорница. - У доњем смо тада посадили неке воћке и четинаре. Између два храста која су на крају предњег дворишта, одакле креће први ниво баште, оградили смо део простора циглицама и направили зелени угао пун живота. Поставили смо палете и у сваку смо поређали саксијице са цвећем, пластичне чаше од јогурта са разним семенима, док смо испред садили зачинско биље. Украсили смо оградицом, да има изглед велике жардињере. Део око гараже смо озеленили, направивши мали врт у ком доминира чичак, а који је снајка добила на поклон. Уз врт смо поставили клупице да, када организујемо дружење са пријатељима и родбином, буде више места за седење и уживање у сваком кутку дворишта.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Компост из бурета

Све што могу користе да претворе у компост. У буре стављају грање, суво лишће, све из куће што се користи у органском облику, чак и уварци од чаја, јер се они праве од биља из баште. Све од биља што може ставља се у посебне канте и залије водом. Када мешавина остане 24 сата у води, може се процедити и прскати у виду заштите од биљних ваши, а ако претекне десетак и дуже дана, након процеса ферментације стаса у ђубриво.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Са улаза, на капији нас са обе стране поздрављају жбунови ружа, уз мали црвени јавор, који се налази са десне стране, уз разно друго украсно и зачинско биље, посађено по укусу и потребама… Други врт, малим делом краси зелена оградица, направљена од дасака од кревета, док у ћошку “стражари” чуваркућа.

- Супруг увек воли да искористи старе ствари, односно да рециклира, стога често донесе кући оне које су одбачене, јер више ником не требају, па је тако за овај други врт набавио стару каду, у којој смо посадили неке врсте, а око ње руже, црни кумин... Преко пута куће смо направили ружину летњу башту са рециклираним материјалом који импровизује намештај.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Повртњак од зелене фолије

Између две каскаде се налази импровизовани пластеник, „склепан” од зелене фолије, али који даје добар плод. Ту Милева гаји на јесен салату и бели лук, а сад се кроз средину пружа парадајз, уз који је ставила шаргерпу, јер уз парадајз она увек иде, као и лук. Тако се води рачуна о плодореду...


Травнати пут испресецан малим стазама нас води ка доњим деловима дворишта које се састоје од седам нивоа, односно каскада, а свака има неку своју причу. Да тамо иде се степеницама од аутомобилских гума.

- Каскаде смо почели да правимо 2014. године, када смо увидели да је земља крта, те смо у ту сврху засадили и багремове, који има добар коренов систем и држи земљу да се не одрања - каже Бајакић. - Други разлог њихове садње је тај што супруг, кад оде у пензију хоће да почне да се бави пчеларством. Стога у сваком делу имамо посађену лаванду, жалфију, здравац и остале погодне врсте. Између сваке каскаде остављене су мале падинице, озелењене ароматичним и јестивим биљем, зачинским биљем попут матичњака, нане, рузмарина, смиља и слично. Једну падину смо озеленили четинарима - боровима, тујама, јелама, чемпресима... Имамо и кедар, леску, смокву и белу шљиву, аронију и боровнице, као и ловор, вишње, кантарион, црни слез, плави јастучац, дивљи оригано, јапанску дуњу, фотинију, пироканту и друге врсте. Прве каскаде су делом обрасле са једне стране винком минор, пузавицом која држи земљу, а са друге стране великим жбуном, те има снагу да спречи одрањања.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

На следећој каскади је повртњак, на ком је посађен кромпир, грашак, након ког се сеје купус, затим кељ пупчар, млади лук...  Три шпалира гоyи бери бобица такође успева у Милевиној органској башти. У здравој храни је купила семенке и посадила. Седуми красе зид гараже у малим жардињерама, као и на било ком месту где је увидела добру прилику, а готово је свугде има, јер је врста врло отпорна и успева. Бршљан је са једне стране куће који се контролише при расту, док је са задње стране посађен гавез, јер воли хлад, а ту га има. Из шуме је донела и сремуш, те и њега гаји.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести