У Бегечу недостају дворана с трибинама и атлетска стаза

Спортске активности у приградским насељима углавном се своде на децу основношколског узраста, а по преласку у средњу школу, она се или пребацују у градске клубове или престају да се баве спортом.
18-Tojagic Djuro FF_L6557 - Copy
Фото: Ђуро Тојагић, фото: Дневник (С. Шушњевић)

Таква судбина није мимоишла ни Бегеч, место двадесетак километара удаљено од Новог Сада: једини домицилни клуб који окупља сениорски узраст је Фудбалски клуб „Бачка“.

„У нашем месту једини матични клуб је ФК „Бачка” и, нажалост, он још не ради с децом, тек сада има у плану да формира млађе категорије“,  рекао је председник Савета месне заједнице Бегеч Ђуро Тојагић.

„До сада су се малишанима углавном бавиле школе фудбала из града, које су имале испоставе у Бегечу. Имајући у виду да је ФК „Бачка” носилац спорта у нашем месту и наша будућност, интензивно радимо на томе да заживе млађе категорије.“

Фото: Мали рукометаши прваци Градске лиге у мини-рукомету, фото: Дневник (С. Шушњевић)

Осим на фудбал, Бегечани децу могу да усмере у карате клуб, који има запажене резултате, чија је перјаница европска првакиња Тијана Мелих, као и кошаркашки клуб из Футога, који регрутује малишане оба пола од првог до осмог разреда. Девојчице окупља и Одбојкашки клуб „Футог Вест”. Недавно су са сцене нестала два клуба – Стонотениски клуб „Чарда код Браше“ и рукометни клуб, чији су малишани освојили прво место у Градској лиги у мини-рукомету. Они најмлађи однедавно имају могућност да се укључе у школицу спорта, коју организују професори физичког васпитања из Новог Сада.

„У принципу, тренутне спортске активности, у складу с условима, задовољавају потребе Бегечана. Један од највећих проблема је тај што једино ФК „Бачка” има седиште у нашем месту. Деца по завршетку осмолетке најчешће напуштају спорт, што је и разумљиво јер немамо спортску дворану. Она школска је кошаркашких димензија, тако да је немогуће изводити тренинге у одређеним спортовима, попут одбојке, малог фудбала и рукомета, а нема ни трибине. А осим тога, у њој могу тренирати само школска деца. Да бисмо ваљано организовали спорт у Бегечу, неопходан нам је додатни терен, бар балон-хала, који би имао и атлетску стазу. Сада када наша деца треба да одрже крос, морају да иду до Дунава и да трче неравним насипом, чиме је повећан ризик од повреда. Генералним урбанистичким планом, који је недавно измењен, остављен је наменски простор за изградњу спорског игралишта и парковске површине. Ни велики број рекреативаца нема могућности да се бави спортом па су принуђени на то да иду до града“, рекао је Тојагић.

Бегечку школу похађа око 300 малишана, а примера ради, у једној генерацији је од 12 до 18 дечака.

„Било би идеално када би се сви они бавили само једним спортом, примера ради, фудбалом. Међутим, ФК „Бачка” је принуђена на то да од бар три генерације формира једну екипу. Број деце и услови су пресудни за масовније и организованије бављењем спортом“,  нагласио је Ђуро Тојагић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести