Туризам заједничка шанса

У овиру манифестације „Дани Украјине у Новом Саду”, амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович презентовао је у просторијама Инфо-центра Туристичке организације града Новог Сада туристички потенцијал Украјине и њених регија које су заинтересоване за сарадњу са Србијом и Новим Садом.
Олександар Александрович
Фото: Youtube Printscreen

Он је рекао да српски туристи највише путују у Кијев и Одесу на Црном мору, али и у западну Украјину, која је много ближа, а с њом постоје и српско-украјинске историјске и породичне везе.На другој страни, Украјинцима су у Србији најинтересантнији манастири и цркве, бање и велики градови као што су Београд и Нови Сад.

Александрович се дотакао питања безбедности Украјине и рекао да, осим Крима и одређених региона на истоку Украјине, све друге области су безбедне, а број страних туриста који посете ту земљу и количина иностраних инвестиција која дође, како је рекао, иду у прилог тој тези.

По његовом мишљењу, постоји потенцијал за неколико различитих видова српско-украјинског туризма.

Српски туристи највише путују у Кијев и Одесу, на Црном мору, али и у западну Украјину. Украјинцима су у Србији најинтересантнији манастири и цркве, бање и велики градови као што су Београд и Нови Сад

– Историјско-културне везе два народа основ су за развој историјског туризма – рекао је Александрович, и презентовао књигу „Срби у Украјини” српског историчара Љубивоја Церовића, где у првом поглављу пише да је одређени део Украјине био прапостојбина Срба. – Друга врста  би могао бити верски туризам, јер у Украјини постоји веома много православних светиња, а као и у Новом Саду, и у многим градовима Украјине је изражен мултикултурализам. У граду Лавову на једном тргу можете видети и православни храм и римокатоличку цркву и синагогу.

Он је подсетио на то да је пре недељу дана, у оквиру Пољопривредног сајма, одржан и велики пословни форум, којем је присуствовало око шездесет компанија па у том смислу постоји и велики потенцијал за бизнис-туризам.

У Кијеву, Лавову и другим градовима одржавају се различите културне манифестације и многи светски спортски шампионати, а у поменутим градовима много људи учи и српски језик, те је то још један разлог због чега та земља може бити атрактивна нашим људима.

Када је реч о томе како стићи до Украјине, Александрович је указао на то да се аутом или аутобусом до неких места може стићи за свега шест сати, а додатна олакшица биће када у јуну Украјиници добију безвизни режим са земљама шенгенске зоне.

– Прошле године постојао је директни лет Београд–Кијев и био је веома успешан, али је због мањка авиона отказан. У плану је да се следеће године тај лет врати – рекао је Александрович, указујући и на велике потенцијале речног транспорта.

К. Бачкалић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести