Трибина о безбедности у саобраћају за средњошколце

У оквиру кампање „Безбедност почиње с тобом“ која има за циљ повећање безбедности двоточкаша кроз едукацију свих учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја одржала је у Скупштини града трибину на којој су присуствовали ученици средњих школа.
srdjan kruzevic
Фото: novisad.rs

На територији Града Новог Сада, у периоду од 2013. до 2017. године регистровано је више од 12 хиљада саобраћајних несрећа, са 91 погинулим лицем. У текућој години десеторо људи је изгубило живот у саобраћајним несрећама, што наравно није мало али је мање него претходних година и то нам показује да активности које спроводимо допиру до свести људи.

Желим да се захвалим Агенцији за безбедност саобраћаја која је препознала наш град као локалну самоуправу која се на озбиљан начин бави превенцијом саобраћајних незгода. Веома је важно да оваквим трибинама едукујемо младе који тек почињу да возе, како непромишљеношћу не би били жртве или угрозили туђе животе, изјавио је заменик градоначелника Срђан Кружевић и изразио задовољство због присуства великог броја средњошколаца различитих образовних профила.

Према речима в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмине Милошевић, иако је трибина посвећена безбедности двоточкаша, веома је важно послати поруку свим младима колико је значајно безбедно и прописно понашање у саобраћају.

Фото: Grad Novi Sad

Сваки двоточкаш има 12 пута већу шансу да смртно страда уколико дође до саобраћајне несреће. Међутим, уколико користе све заштитне системе пет пута су веће шансе да преживе или да имају мање последице. Ми апелујемо на све учеснике у саобраћају да се прописно понашају и користе заштитне системе, јер иако имамо тренд смањења саобраћајних незгода, погинулих и повређених, нећемо се помирити док не дођемо до тога да  страдалих у саобраћају не буде, истакла је Јасмина Милошевић и додала да на путевима широм света, годишње смртно страда милион и по људи.

На свака два минута троје људи изгуби живот, а сваког четвртог једно дете. Решавање овог проблема је глобални изазов и важно је да сви схватимо да уколико се безбедно понашамо, ми водимо рачуна и о себи и о другима, поручила је Милошевић.

Као мотивациони говорник који је доживео саобраћајну незгоду, присутнима се обратио и др Гаврило Илић.

Као човек који је доживео тешку несрећу, желим да личним примером скренем пажњу младим људима пред којима је живот и који тек треба да се докажу у свим сферама. Они су најосетљивија категорија и не би било добро да плате данак неискуству. Сматрам да личне приче могу да помогну и да значе више од сваке статистике, казне или савета, објаснио је др Гаврило Илић.

Marko Trifković
19.09.2018 • 18:29
O kojim "dvotočkašima" je reč i o kakvim "zaštitnim sistemima"? Ako mislite na mopede i motocikle, tako treba reći. Ako mislite na bicikliste, zaštitni sistemi (kacige, prsluci i ostalo) u gradu nisu nužda, ali povećanje broja biciklista jeste jer ima direktan pozitivan uticaj na bezbednost biciklista. Stradanje biciklista je u Novom Sadu prepolovljeno u protekloj deceniji, a broj biciklista se utrostručio.
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести