Све избегличке зграде у Карловцима ускоро под кровом

Пет зграда у Чератској улици са 16 станова намењених избеглицама из Хрватске и Босне и Херцеговине до краја августа требало би да буду под кровом.
d
Фото: pixabay.com

Како каже руководилац Одељења за друштвене делатности у карловачкој општини Нада Остојић Агбаба, на градилишту је сваким даном приметан напредак, у шта се уверио и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д. о. о. (ЈУП) Драган Катуца приликом прекјучерашњег обиласка.

– Градња станова за 16 избегличких породица, од којих су четири намењена за смештај посебно угрожених међу њима, део је Регионалног програма стамбеног збрињавања, и то петог потпројекта, у којем као партнери учествују Комесаријат за избеглице и миграције, карловачка општина и ЈУП, који даје техничку подршку, а финансира се преко Банке за развој Савета Европе – објашњава Нада Остојић Агбаба.

– Радови су почели са закашњењем због тога што је извођач морао најпре да нивелише терен и чињенице да је уведен у посао у зимском периоду.

Она напомиње да се станови граде на земљишту које је локална власт издвојила за то, између водорезрвоара „Черат“ и последње куће у Чератској улици. Општина је финансирала и градњу канализационе и водоводне мреже. По њеним речима, општинска администрација  је још у обавези да обезбеди и уредно напајање тог комплекса струјом, под чим се, између осталог, подразумева и градња трафостанице, као и да изгради саобраћајницу и партерно уреди терен.

– Дванаест станова је предвиђено да се да у закуп избегличким породицама с могућношћу откупа – подсећа наша саговорница. – Корисници су већ изабрани, као и они који ће бити смештени у становима за такозвано социјално становање у заштићеним условима (ШУЗ). Четири стана предвиђена су за смештај посебно угрожених избеглица – самохраних родитеља с децом, старачких породица, те оних с инвалидним и болесним члановима. За разлику од преосталих 12, поменута четири неће моћи да се откупе и њима ће управљати локална самоуправа у сарадњи с Центром за социјални рад.

По уговору, завршетак изградње станова је планиран у новембру ове године, а вредност радова 566.653,84 евра.

У оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма планирана је изградња 1.267 станова у 27 општина на територији Србије, од којих се 276 гради у Новом Саду. Осим изградње станова, поменути програм за стамбено збрињавање избеглица предвиђа и доделу бесповратних пакета грађевинског материјала за завршетак или адаптацију кућа, куповину сеоских домаћинстава и станова, пројектовање и изградњу монтажних кућа.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансира новцем Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Ојачана екипа радника   

По речима шефа градилишта Николе Јанићијевића из предузећа „Градинг“ из Параћина, које је с београдским „Илингзо“ и „НИД-енергy системс“ изабран за извођача радова, на три од пет објеката се ради кровна конструкција, а на преостале две зграде се завршавају кровне плоче.

– Следеће недеље у плану је да се и на тим двема зградама започне кровна констукција, као и да мајстори приону на уградњу електро и водоводних инсталација – каже Јанићијевић. – Од половине августа очекујем да ћемо почети и малтерисање зидова.

По Јанићијевићевим речима, будући да се на појединим градилиштима радови приводе крају, на овом у Карловцима у последње време има више радника. Свакодневно су на градилишту четири екипе од око 25 радника.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести