Спој калиграфије, илустрације и дизајна

Радионице типографије реализују се у оквиру маниефстације „Антићеви дани” у Културној станици „Еђшег” сваке суботе од 12 часова.
1
Фото: Г. Рађеновић

Намењене су ђацима седмих и осмих разреда, као и средњошколцима, који могу да науче основе калиграфије, илустрације и дизајна.

– Идеја је настала потпуно спонтано током нашег рада у оквиру програма манифестације „Антићеви дани” – рекла је помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић. – Наиме, прошле године смо имали веома лепо плакатско решење које је радила наша дизајнерка, а користила је типографју средњошколке Теодоре Рудић. Нама се то допало, те смо добили увид у то како средњошколци реагују на уметност, културу, поезију, књижевност и, уопште, нашу историју. Како они то интерпретирају. Схавтили смо да је типографија у ствари најбољи медиј помоћу којег они могу да изразе своје мисли у стиховима јер је познато да је типографија спој дизајна, илустрације и калиграфије.

По њеним речима, Школа типографије је тако покренута још 2019. године и функционише у оквиру манифестације „Антићеви дани”. Радионице похађа 13 полазника, ђаци ОШ „Милош Црњански” и средњошколци, а воде их наставница ликовне културе из ОШ„Милош Црњански” Гордана Рађеновић, која с децом ради на ликовним елементима, попут боје, фонтова и слично, и наставница српског језика и књижевности Јелена Трбојевић, која ради на интерпретацији Микине поезије, развијајући код деце промишљање о стиховима и песничком наративу који је Мирослав Антић имао.

– Наш циљ је да Школа типографије у оквиру „Антићевих дана” траје континуирано, а идеја је да следеће године, када званично понесемо титулу Европске престонице културе, објавимо збирку Антићевих песама која ће бити обликована с типографским решењима наших полазника – каже наша саговориница. – Антићеви живот и дело су нам били инспирација јер се бавио сликарством и новинарством, а био је и писац и режисер. Једна тако свестрана личност нам је својим завештањем дала добар повод да се бавимо типографијом, инспирисаном његовим стиховима.

Како каже, до сада је одржано двадесетак радионица, а због актуелне епидемијске ситуације изазване коронавирусом, за сада не могу да приме више полазника. Када све ово прође, надају се да ће проширити број учесника, а пријаве за радионице се могу слати на имејл-адресу радионицеудворцу­гмаил.цом.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести