Следеће године почиње реконструкција Спенса

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима посетио је у стонотениској дворани Спенса стонотенисере с инвалидитетом из „Спина” и „Тврђаве”, који су на Европском првенству у Хелсинборгу освојили шест медаља.
spens, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Том приликом је у разговору с руководством тих клубова, али и осталих стонотениских клубова који тренирају у тој дворани, најавио који су планови Града у вези са Спенсом.

– Пре око месец дана потписали смо с Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) Писмо о намерама којим се исказује обострана заинтересованост за сарадњу у погледу обезбеђивања финансирања Града и/или компаније ЕСЦО за обнављање енергетске ефикасности Спенса – рекао је градоначелник Милош Вучевић. – Очекујемо да у наредних неколико месеци добијемо комплетну стратегију реконструкције Спенса с економско-финансијском анализом да ли је исплативије да идемо у аранжман с ЕБРД-ом кроз кредитно-финансијску подршку или да се иде на јавно-приватно партнерство преко ЕСЦО модела, односно енергетске уштеде. Определићемо се за модел који буде бољи за Град. И онда нас чека, ако будемо паметни и ако не буде нежељених околности и нестабилности у Граду, држави и региону, да следеће године започнемо комплетну реконструкцију Спенса. Струка ће рећи да ли ће то бити од фасадног омотача, од крова, од степеништа, од унутрашњег простора, од спортских хала, базена или ће то ићи паралелно. Видећемо којим ће то током ићи и од финансијских издатака.

Фото: Dnevnik.rs

Он је казао и да ће то бити средњорочни план комплетне обнове Спенса.

– Желимо да Спенс буде обновљен, не промени изглед, али да добије нове и боље садржаје, бољи квалитет, да буде економски исплативији и да буде на задовољство спортиста који овде тренирају, као и рекреативаца, те људи који овде послују и грађана који долазе на Спенс. Немојте да заборавите да кроз Спенс у току једног дана прође можда и највише људи у односу на све јавне просторе у Новом Саду – рекао је Вучевић.

Градоначелник је напоменуо и да је министру просвете Младену Шарчевићу, односно Влади Републике Србије, Град предложио да један од центара за вештачку интелигенцију буде у Новом Саду. Наиме, Влада предвиђа прављење три таква центра у Србији.

– Предложили смо да седиште тог центра у Новом Саду буде управо на Спенсу, на првом спрату, да бисмо искористили тај простор – навео је Вучевић. – Да га потпуно ревитализујемо и да му дамо нову свежину, пуноћу и нови квалитет какав смо могли само сањати. Позиција Спенса, који одише младима и спортом и рекреацијом је фантастична, Ту су у близини и Кампус Универзитета и Научно-технолошки парк. Спенс је симбол Новог Сада и нешто препознатљиво за све оне који не живе у нашем граду.

Он је истакао да је формирање и оснивање таквог центра у Новом Саду гаранција сигурније и извесније будућности за град, Војводину и Србију.

– Ту бисмо практично добијали нову снагу, нову интелигенцију, нове клинце, и могли бисмо ући у трку за оно што представља будућност. А вештачка интелигенција, колико год то нама лаицима звучало имагинарно, јесте питање будућности. Погледајте које су главне теме код највећих светских лидера: то су питања телекомуникационих мрежа, нових информационих технологија, развоја роботике, аутоматизације... С тим што ми не смемо да дозволимо да све то доведе до дехуманизације. Све то морамо употребити на корист и добробит људи. Не да људи буду замењени, већ да они управљају и раде у процесима – нагласио је Вучевић. – Када бисмо један такав центар основали у Новом Саду, верујем да би то у пуном смислу било револуција. С научно-технолошким парком, који почиње да ради већ ове године, с таквим центром и с подршком од партнера из Кине. Немојте да заборавите да је то партнерство део концепта „Један појас, један пут” и Кина плус 17 европских држава, јер се и Грчка прикључила. Ми бисмо имали сигурнију будућност и Града, а самим тим и Спенса.

Вучевић је напоменуо и да ће се водити рачуна и о приступачности и доступности свих објеката особама с ивалидитетом.

– То ће бити наш приступ и принцип и код изградње стадиона „Карађорђе”, да и он буде доступан и особама с инвалидитетом. Сви будући објекти у Новом Саду, као и атлетски центар и нови-стари стадион „Карађорђе” морају бити конципирани, односно грађени да буду доступни свима. И то није питање администрације, политичке воље, већ је то је питање односа свих нас према нама самима и љубави према граду, својим комшијама, пријатељима – закључио је Вучевић.

Г. Маленовић

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести