Ауто-седишта на поклон од Савета за безбедност саобраћаја

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Родитељи деце старије од 12 месеци, њих 40, могу рачунати на ауто-седишта за своје малишане уколико буду испунили прописане услове и присуствовали обавезној обуци за њихову употребу, саопштавају из општинског Савета за безбедност саобраћаја.
e
Фото: pixabay.com

Реч је седиштима за децу од девет до 36 килограма која спадају у групу 1, 2 и 3, а које поклањају Републичка агенција за безбедност саобраћаја и локална самоуправа.

Из Савета за безбедност саобраћаја поручују да родитељи треба да се пријаве до 1. септембра у згради општине, у канцеларији 44 у поткровљу, где ће добити и детаљна објашњења и инструкције. За додатне информације треба да позову бројеве 685-3033 и 685-3062, а могу поставити питања и путем мејла: komunalniposlovi@sremski-karlovci.org.rs.

Седишта ће се додељивати без обавезе враћања након коришћења. Приликом преузимања ауто-седишта, родитељи ће бити у обавези да одслушају предавање у вези с његовом правилном употребом, које ће организовати Агенција за безбедност саобраћаја и Савет за безбедност саобраћаја општине. Датум доделе и предавања ће бити објављен накнадно. 

Приоритет при додели ауто-седишта ће имати самохрани родитељи и родитељи чија су појединачна примања испод 40.000 динара. Од документације потребно је да доставе фото-копије личне карте или очитан тај идентификациони документ једног од родитеља, извода из матичне књиге рођених за дете и саобраћајне дозволе. Они који нису власници возила треба да донесу сагласност власника о коришћењу. Осим тога, потребно је да доставе и потврду о висини примања за родитеље или о незапослености.

Савет за безбедност саобраћаја обезбедио је и 20 седишта за бебе рођене ове године, које родитељи након употребе треба да врате. Та ауто-седишта намењена су за бебе до 13 килограма, и то су седишта која спадају у групу 0+. 

Један од услова да родитељи добију седиште на коришћење је да присуствују предавању о њиховој правилној употреби. Право да конкуришу имају родитељи беба рођених од 1. јануара, као и они који ће добити принову до краја 2019. године. Додела ће бити организована у неколико наврата до краја  године.

Важе исти услови као и када су у питању ауто-седишта која ће Агенција и општина поклонити родитељима. За додатна питања могу се јавити на поменуте бројеве телефона и мејл.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести