Шетња кроз наслеђе Карловаца: Поглед у домове знаменитих личности

Након две, више него успешне, шетње кроз наслеђе Сремских Карловаца, у оквиру истоименог пројекта под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца сутра од 15 сати приређује и послењу променаду под називом „Моја карловачка прича”, којој ће присуствовати и педесетак чланова Удружења „Гомирје у срцу 1599” из Хрватске.
1

Као и претходна два пута, окупљање је у седишту тог удружења, у Улици патријарха Рајачића 3, одакле ће учесници поћи у обилазак кућа породице Маширевић и Ауер, да би шетњу окончали у Завичајној збирци, где ће сви сумирати утиске.

Намера Друштва је да кроз тај пројекат прикаже посетиоцима Карловаца оно што приликом стандардних обилазака тог места не могу видети, а реч је заиста о огромном културном богатству.  – Чињеница да је на двема досадашњим шетњама учествовало више од 60 људи различитих доби и занимања, показује да је та манифестација веома успела – каже председница Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца Драгиња Калинић, и додаје да такав одзив није очекиван. – То доказује да људи желе нешто ново, тачније, старо, али испричано на нов начин. Утисци посетилаца о шетњи, од којих је можда најимпресивнији „Да сам пропустио, не бих знао шта бих изгубио”, то најбоље показују. 

Према речима Драгиње Калинић, по завршетку суботње шетње задатак Друштва је да анализира постигнуто и осмисли начин да тај пројекат претвори у нови културни производ у Сремским Карловцима.

Прва тачка суботње шетње биће кућа Маширевића у Сабовој улици 6, чији изразити представник је био протојереј Иван Маширевић (1871–1912), аутор многобројних књига и текстова у часописима из области теологије и пчеларства и предавач пчеларства на катедри у Карловачкој богословији, управник ђачког дома „Конвикт”, отац шесторо деце... Следећа дестинација је кућа у Митрополита Стратимировића 76, која  је припадала породици Ауер, која је дала једног јавног бележника, адвоката, министра у југословенским владама – Људевита Ауера. Кућа је позната и по томе што је део својих школских дана у њој провео песник Бранко Радичевић, захваљујући познанству деде Људевита Ауера и Бранковог оца.

Пројекат „Непристрасно информисање у Сремским Карловцимареализује Дневник Војводина прес, а суфинансира општина Сремски Карловци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести