Руменка – место перспективе и будућности

Насеље Руменка се током протекле две године развија, како у културном погледу, тако и на плану инфраструктурног уређења и комуналног опремања. Асфалтирано је око осам километара пута, седам километара путне мреже је реновирано, а јужни део Руменке добио је канализацију.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Радили смо и током ванредног стања, половином априла започета је друга б-фаза постављања канализације за јужни део насеља, коју смо окончали завршетком црпне станице сад, почетком септембра – истакао је председник Савета месне заједнице Руменка Љубомир Ерцеговац. – Кад је реч о канализацији, имамо још две улице – Лазе Марковића и Нову 12, која је ушла у нови пројекат и биће завршена наредне године, тако да ће Руменка канализационом мрежом бити покривена готово 100 одсто. То сматрамо круцијалним успехом, који смо постигли залагањем мештана, као и Савета месне заједнице. Желим да напоменем и то да смо након низа година реновирали просторије месне заједнице. То смо учинили сопственим новцем и добровољним радом јер ми из Савета знамо и неке занатске послове.

Прошле године асфалтиране су четири улице, а ове године 14. План за наредну је да се асфалтира још толико, чиме би Руменка била комплетно покривена асфалтним путевима. Пијачни простор такође је уређен, те органски производи вредних привредника Руменчана лакше долазе до купаца.

– Тај простор био је једна депонија, увелико зарасла у траву, ми смо поправили капије, увели мокри чвор и спровели воду, генерално, учинили све што је потребно и на тај начин створили услове да пијаца ради у корист свих грађана – нагласио је Ерцеговац.

Направљени су игралиште за децу, фудбалски и кошаркашки терени. Културни центар „Руменка” населио је и реновирао простор некадашњег Дома културе

Депонија универзалног смећа и отпада, која се простирала на око 5.000 квадратних метара, на потесу Каналске и Косовске улице, претворена је у користан простор за културно-забавни живот грађана. Направљени су игралиште за децу, фудбалски и кошаркашки терени. Културни центар „Руменка” населио је и реновирао простор некадашњег Дома културе, чиме је начињен изузетан преокрет у културном животу насеља, мноштвом садржаја за све генерације и укусе. Успешно се развија и спортски живот Руменке.

Фото: Dnevnik.rs

– Поред новог фудбалског игралишта намеравамо да направимо спортски објекат с трибинама, а од клуба, који је био готово пред гашењем, направили смо новог шампиона и за годину дана ушли у Војвођанску лигу, што је заиста изванредан успех – открива Љубомир Ерцеговац.

Асфалтирано је око осам километара пута, седам километара путне мреже је реновирано, а јужни део Руменке добио је канализацију

Кад је реч о будућим подухватима, планови Савета МЗ су обнова тротоара, постављање саобраћајне сигнализације у Партизанској улици и, ако буде могућности, решавање проблема упијајућих канала за атмосферску воду кроз генерални пројекат. Регулационим планом предвиђено је и да се на простору између улица Омладинске и Соње Маринковић изграде предшколска и школска установа, парк и спортско-рекреативни центар. По речима Љубомира Ерцеговца, Руменка има перспективу и будућност, чему значајно доприноси структура становништва, као и све што заједнички постижу и за шта се залажу.

Фото: Dnevnik.rs

– Чињеница је да су раније људи одавде одлазили, поготово млади, међутим, у последње време, не само да је миграција престала него су се многи и доселили. Руменка се и даље урбанистички шири, преко канала према Кисачу и јужно према Футогу. Број становника се повећава, а посебно је значајан и приметан пораст наталитета, што је реткост у Војводини. У Руменки живи више националних заједница, које се међусобно поштују, помажу једни другима, дакле, реч је о складној структури и у том смеру настављамо. Мир и сарадња су нам неопходни јер то је гарант стабилности напретка економије, али и залог за будућност младих који живе овде – закључује Љубомир Ерцеговац.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

Пројекат „Разгледница приградских насељасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

Aradinski Petrov
17.09.2020 • 18:12
Руменка има перспективу и будућност, чему значајно доприноси структура становништва, као и све што заједнички постижу и за шта се залажу. Prikađite strukturu stanovništva da se vidi ko se najviše zaLaže.
EUR/RSD 117.5729
Најновије вести