Ротари клуб Нови Сад-Дунав даривао скенер Карловачкој гимназији

Карловачка гимназија добила је од Ротари клуба Нови Сад-Дунав скенер за дигитализацију ретких књига.
rotari
Фото: www.karlovackagimnazija.rs

Примопредаји у најстаријој српској гимназији, где их је дочекао директор школе Бранко Стојков, присуствовали су председник Ротари клуба Нови Сад-Дунав Владимир Ђурић и Милена Кркљеш, која је са Светланом Кнежевић руководилац пројекта.

Како је речено приликом уручења, скенер вредан 360.000 динара, ће се користити за дигитализацију раритетних књига ради очувања културног наслеђа. С друге стране, на тај начин, када буду дигитализоване, моћи ће  да се користе у образовно-наставном процесу.

Карловачка гимназија је најстарија гимназија у Србији и ове године обележава 230 година  постојања. Спомен-библиотеку гимназије чини 18.198 књига и 8.481 примерака периодике, егземплара, велики број српских књига из 18. и 19. века, штампаних србуља, рукописа, часописа и листова.

Библиотека поседује прва издања Гетеа, Шилера, фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, као и „Четворојеванђеље“ из 16. века, „Служабник“ Вићенца Вуковића из 1554. године, затим прва издања Доситеја Обрадовића, Бранка Радичевића, Вука Караџића.

З. М.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести