Реагуј данас за здравије у Дому здравља Нови Сад

НОВИ САД: Дом здравља „Нови Сад”, четврту годину за редом, уз подршку Градске управе за здравство, спроводи  пројекат „Реагуј данас за здравије сутра”.
lekar doktor
Фото: pixabay.com

С тим у вези, позивају Новосађане, који не болују од шећерне болести да им се придруже у понедељак, 07. октобра, у периоду од 8 до 10 часова  у просторијама управне зграде Дома здравља “Нови Сад” на Булевару цара Лазара бр. 75 и већ данас учине нешто за своје здравије сутра.

Акција састоји се од следећих сегмената:

- Презентација о факторима ризика са посебним акцентом на исхрану - Мерење висине крвног притиска, телесне масе и висине, обима струка и израчунавање БМИ

- Одређивање вредности шећера у крви

- Попуњавање упитника за процену ризика за настанак типа 2 шећерне болести

- Индивидуални рад са појединцима који имају висок степен ризика за настанак шећерне болести

Како се подсећа, шећерна болест /Дијабетес мелитус/ спада у групу метаболичких болести које се карактеришу повећаним вредностима шећера у крви насталим због поремећаја у лучењу и/или дејству дејству инсулина.

Према подацима Светске здравствене организације објављеним у 30. октобра 2018. године број оболелих порастао је са 108 милиона у 1980. на 422 милиона у 2014. години, при чему 90% оболелих има тип 2 дијабетеса. У настанку типа 2 дијабетеса поред генетских фактора веома значајну улогу имају негенетски фактори. Негенетски фактори у које убрајамо гојазност, са посебним акцентом на централну гојазност, физичка неактивност, исхрана богата масноћама и засићеним масним киселинама, а сиромашна воћем и поврћем и другим намирницама богатим дијетним влакнима су посебно значајни, јер здрав начин живота, а превасходно здрава исхрана, може да спречи до 70% случајева оболевања од типа 2 шећерне болести.

Циљ пројекта је, наводи се саопштењу, откривање и контрола фактора ризика и стања који чине основу превенције типа 2 шећерне болести, као и откривање раних симптома и постављање ране дијагнозе.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести