„Пут свиле” освануо у Улици Ђорђа Рајковића

НОВИ САД: У сусрет отварању нове културне станице Свилара, које је планирано за крај октобра, као и прављењу трга спајањем улица Ђорђа Рајковића и Павла Стаматовића, претходних дана Алмашки крај добио је тематски мурал „Пут свиле”, у чијем настанку су учествовали реномирани муралисти. 
mural
Фото: Dnevnik.rs

Фондација „Нови Сад 2021” препознала је потребу за новим културним простором као и велики потенцијал који имају Подбара и Алмашки крај, те ће ускоро грађани Подбаре и Новог Сада добити још један простор за креативно изражавање, а то је културна станица у том делу града. 

Реконструкцијом старе фабрике за бојење свиле, добиће се нови простор за активности и културне садржаје, а да би скренули пажњу становника Подбаре и Алмашког краја и упутили их у концепт нове културне станице, од 25. до 27. септембра у организацији Фондације осликан је мурал „Пут свиле” на згради у Улици Ђорђа Рајковића. Мурал се протеже, како саопштавају из Фондације, преко оба бочна зида зграде поред будуће културне станице Свилара. Доње делове зида осликаће деца из оближње школе „Иван Гундулић” током креативне радионице с уметницима.   


Конференција „Европи у наслеђе”

Поводом двогодишњице титуле Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021” сутра и 2. октобра у културној  станици Еђшег организује конференцију „Европи у наслеђе”, којом се прикључује паневропској иницијативи обележавања Године културног наслеђа, којој ће присуствовати европски комесар за образовање, културу, младе и спорт Тибор Наврачич и генерална секретарка „Европе Ностре” Снешка Квадфлих Михаиловић.

Том приликом биће представљен и пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, досадашњи резултати, пројекти који промовишу и подстичу очување богатог културног наслеђа у Новом Саду и будући планови.

Паралелно с том конференцијом, Градска управа за културу и Покрајински секретаријат за културу реализују и једну посвећену стратешком планирању, током које ће бити презентовани планови за стандардизацију програма рада и израду петогодишњих планова културних установа у контексту припреме за 2021. годину.


Осликали су га Данијела Мршуљ Васић и Миленко Васић, који чине скупину тј. Уметничку колаборативну групу „Дим тим”. О томе да је тај двојац успешан у креирању мурала и да скрећу пажњу својим делима сведочи и чињеница да су добитници престижне интернационалне награде „Paola de Manincor” за најбољи мурал 2016. године и победници су конкурса „Le Monde diplomatique” 2017. године. Радови „Дим тима” налазе се у уметничким колекцијама од Ханоја до Париза а најзапаженији мурали су „Град” у Приједору и „Рингтурм” у Бечу.

З. Мл.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести