ПУ „Радосно детињство”: У вртићима јуче око 1.500 малишана

Иако је пријављено 1.896 деце, у вртиће Предшколске установе „Радосно детињство” 11. маја дошло их је око 1.200.
Prijem dece u vrtiću PU „Radosno detinjstvo” Foto: PU „Radosno detinjstvo”
Фото: Пријем деце у вртићу ПУ „Радосно детињство” Фото: ПУ „Радосно детињство”

Како су објаснили из те установе на јучерашњој конференцији за медије, многи родитељи почетком седмице још нису имали неопходну потврду послодавца и изабраног педијатра.

Директорка ПУ „Радосно детињство” Маријана Попов казала је да су отворена 62 објекта у граду и приградским насељима, а да је јуче у вртићима „Радосног детињства” било нешто више 1.500 малишана. Осим тога, у току је тестирање запослених на присуство коронавируса у ПУ „Радосно детињство”, које није обавезно, а до сад је узет узорак од око 600 радника и сви резултати су негативни. Од почетка седмице само код троје деце забележена је повишена телесна температура приликом пријема, те су она из предострожности одмах послата кући.

– С обзиром на то да смо се нашли у новој ситуацији, додатно смо бринули како ће првог дана изгледати долазак малишана у вртиће, али смо брзо схватили да неће бити никаквих проблема јер су предузете све мере предо­строжности и родитељи су испоштовали оно што је од њих тражено када је реч о мерама заштите и превенције ширења инфекције коронавируса – објаснила је директорка Попов. – Деца су смештена у радне собе, у малим групама – до десеторо. Такође, водећи се препо­рукама надлежних, настојали смо да што више времена проводе у двориштима.


Све више деце у карловачкој „Коцкици”

По речима руководиоца седме педагошке јединици, којој припада вртић „Коцкица” у Сремским Карловцима, Тајане Дивилд у тој општини је тренутно 26 малишана у вртићу. Како је појаснила, неколико родитеља је најавило да ће од следеће недеље довести децу у вртић, те додала да су запослени спремни. Као и у Новом Саду, пријем карловачких малишана протекао је без проблема, а користе се исте мере заштите: родитељима и деци се мери телесна температура, користи се заштитна опрема и постављене су дезобаријере.


По речима Маријане Попов, осим појачаних мера хигијене, највише се обраћала пажња на реакцију деце, с обзиром на то да су лица њихових васпитачица и осталих запослених по­кривена маскама, заштиним визирима или начарима, и носе рукавице.

– Недељу дана пре отварања наше установе родитељима смо путем „Вајбера” послали два кратака филма у којима су приказани васпитачи у заштитној опреми како поздрављају ма­лишане и позивају их да дођу у вртиће, да би деца видела како ће васпитачи изгледати – истакла је директорка Попов, и додала да деца, од првог дана, немају страх нити су збуњена „новим” нео­бичним изгледом запослених.

Из „Радосног детињства” од 18. маја очекују већи број малишана у вртићима пошто, како су казали, још увек многи родитељи раде од куће или су послодавци имали разу­ме­вања, изашли у сусрет и омогућили им да не долазе на посао, те да је у међувремену одређени број родитеља успео да се снађе у вези с организовањем чувања деце.

        С. Ковач

 

 

 

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести