Приближава се сезона свињокоља: Товљеници 160 динара

Приближава се зима, а са хладнијим данима у Војводини почињу и свињокољи.
zasavicaSvinjokolj15-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Многи се са осмехом још сећају 29. новембра некадашњег Дана републике СФРЈ, када су се традиционално широм наше покрајне организовали свињокољи. Некада је свако домаћинство клало по неколико товљеника и цео поступак је знао да траје и по неколико дана, а сада се све свело на једно свињче.

Упркос великој понуди готових месних производа, многи увелико планирају куповину свиња како би напунили замрзиваче и шпајз и јели укусне домаће ђаконије, а неки су, углавном у сеоским домаћинствима, товили свиње за своје потребе.

Тренутно у околини Новог Сада килограм живе ваге товљеника је од 160 до 180 динара, а за оне избирљиве у месарама свињске полутке могу се наћи по цени од 250, па све до 330 динара. Свежа сланина обрађена за сушење кошта око 280 динара, плећка 450, а печеница за сушење 580 динара.

Домаћини зачине за свињокољ могу набавити на пијаци, локалним цреварама али и у појединим месарама. Готова смеша зачина за 10 килограма кобасица кошта око 160 динара, 100 грама слатке или љуте паприке стаје од 80 до 100, док је туцана нешто скупља и нуди се за 150 динара. Поред паприке неизоствани зачини су бибер и бели лук у праху који стају 60, односно 110 динара за 100 грама.  Последњих година, они који су већ искусни у свињокољу купују у радњама здраве хране крупну морску со, јер како кажу она боље истакне укус меса.


Мангулица све популарнија

Мангулица је стара сорта свиња која је протеклих година постала поново популарна. Није захтевна за држање, даје месо изузетног квалитета и укуса, а њена маст садржи врло мало “лошег” холестерола. Тако током сезоне свињокоља влада велико интересовање за ову врсту свиње, а у околини Новог Сада цена живе ваге креће се од два евра, па навише.


Паковање природних танких црева од 10 метара стаје 180 динара, а пола метра вештачких црева за кулен кошта око 16 динара. У цреварама за оне избирљиве нуде се и посебна дебља црева из увоза, а која се највише користе приликом прављења yигерњача, шваргли и крвавица, а за која је неопходно издвојити и до 480 динара за 5 комада.

Када се све сабере, док се свиња обради и припреме ђаконије за дуге зимске дане треба издвојити негде око двадесетак хиљада динара. Међутим, иако свињокољ изискује доста рада на крају када се све заврши домаћини су задовољни, јер су провели диван дан уз држење, пиће и добру храну.

С. Ковач

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести