Преминула почасна грађанка Новог Сада Хенелоре Ламхе

Почасна грађанка Новог Сада Хенелоре Ламхе преминула је 2. новембра у Дортмунду и њена урна данас ће бити положена.
lamhe
Фото: Youtube Printscreen

Хенелоре Ламхе је у Нови Сад почела да долази почетком деведесетих година, када су Нови Сад и Дортмунд већ имали успостављену сарадњу као градови побратими. Током деведесетих се пожртвовано и несебично ангажовала у прикупљању и допремању хуманитарне помоћи у Нови Сад који је тих година био погођен санкцијама које су уведене Југославији.

Она је током 78 дана НАТО бомбардовања, 1999. године, у Дортмунду иницирала мировне протесте. На предлог Дома у Ветернику, проглашена је почасном грађанком Новог Сада, одлуком Скупштине града 13. септембра 1999. године, за пожртвовано и несебично ангажовање у слању хуманитарне помоћи и афирмисање Новог Сада у Немачкој.

Хенелоре је и након тога наставила да доноси помоћ и поклоне углавном Дому у Ветернику, а више пута су за њу организовани пријеми у Градској кући и Скупштини града.

Хенелоре Ламхе је последњи пут била у Новом Саду 2016. године, а помоћ коју прикупља њено удружење је и наредних година стизала у Дом у Ветернику. Пре две године је у Дортмунду била један од почасних гостију када је у том граду отворен Новосадски трг.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести