Представљен програм манифестације Дечија недеља

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је представљен програм манифестације „Дечија недеља“ која ће бити одржана од 7. до 13. октобра.
d
Фото: Град Нови Сад

Слоган овогодишње манифестације „Да право свако-дете ужива лако" посвећен је тридесетогодишњици усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета. Манифестацију организује Удружење „Живот као инспирација“ уз подршку Града Новог Сада.

- Из буџета Града за реализацију „Дечије недеље“ у 2019. години обезбеђено је милион динара. Циљ је да се скрене пажња јавности на права и потребе деце и да се укаже на одговорност околине за њихово одрастање, пре свега породице, школе и државе. Програмом на нивоу Града Новог Сада предвиђене су бројне активности за децу, родитеље и васпитаче, док основне школе, Предшколска установа, Дечје село, Црвени крст и друге установе имају своје програме– нагласио је Тихомир Николић.


Посебна маркица

На конференцији је такође речено да сваке године Влада Републике Србије доноси Уредбу о утврђивању посебних износа који се плаћају за време „Дечије недеље“, а 60одсто средстава од продаје маркица користи се за реализацију активности на општинском нивоу.

Градска управа за социјалну и дечију заштиту дистрибуирала је маркице добијене од Организације  „Пријатељи деце Србије“, аутобуској и железничкој станици, позориштима, биоскопима и СПЕНС-у у укупној вредности од 1.033.000 динара, а средства треба да се добију и од сваке послате поштанске пошиљке у износу од десет динара, која се директно уплаћују на рачун буџета Републике. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће 6о дсто од укупног износа прикупљених средстава уплатити на подрачун за породиљска права Управе за додатак на децу.


Организатори „Дечије недеље“ напомињу да децу, њихове родитеље и све остале заинтересоване очекује богат програм који започиње отварањем манифестације у „Новосадском дечјем културном центру“ бившем Распустилишту, у Радничкој улици бр. 20, у понедељак, 7. октобра у 11 часова.

Детаљан програм „Дечије недеље“ се може преузети на адреси: www.novisad.rs.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести