Потрошачко ћоше: Поклони за Дан жена

Међународни дан жена слави се сваке године 8. марта. Ове године пада у петак, када ћемо на улицама Новог Сада видети шароликост цвећа и поклона, као и насмејаних жена које ће их поносно носити у својим рукама.
з
Фото: Dnevnik.rs

Већина нема ништа против тог дана, када се женама пажња пружа више него обично, док постоји и она група људи која наглашава да је веома важно пружати пажњу и поштовање сваког дана у години, а не само 8. марта.

Без обзира на то, новосадске цвећаре се увелико спремају за тај дан када ће зарада бити већа од уобичајене. Како сазнајемо, у појединим цвећарама још увек се не зна колико ће коштати руже, букети и одређени аранжмани јер ће цена због тог празника бити већа него иначе. Упркос томе, постоје и цвећаре које ће цене оставити исте па ће тако за ружу бити потребно од 200 до 300 динара, за хризантеме 300, док букети с три руже коштају од 900 до 1.100. Мањи букети од три мини-руже ће коштати око 700 динара, док је за веће цветне аранжмане потребно издвојити око 1.500, а у неким цвећарама и више, у зависности од врсте и величине цвећа.

И ове године Спенс је организовао пригодну продају поводом Дана жена, те су до 8. марта од 8 до 20 часова на првом спрату постављене тезге с разноврсном понудом. Продавачица ручно рађених кутија Љиљана Мајсторовић долази на сајам откад он постоји, а за „Дневник” објашњава шта се све може купити на њеној тезги.

– Продајем декупаж, слике и ручне радове, као и ранце и торбе које моја пријатељица ручно шије – казала је наша саговорница. – Нажалост, ни 8. март није оно што је некад био, али се надам да ћемо бити посећени и да ћемо успети продати своје производе. Из мог искуства, мушкарци купују више него жене, посебно последњих дана.

Што се тиче цена на сајму, декупаж кутије коштају од 1.200 до 1.500, у зависности од тога да ли су од дрвета или иверице. Украсни блокчићи, као и подметачи, коштају око 500 динара, док је за слике потребно издвојити више од 1.000.

Како сазнајемо, цене цвећа на сајму се нису мењале од прошле године па тако продавачица цвећа Снежана Јелић потврђује да различитих врста цвећа има за све новчанике те се фикуси и чуваркуће могу купити и за 100 динара, док цикламе, посебно оне занимљиве пролећне, коштају око 400 динара. Могу се купити и љубичице, орхидеје, кокедаме, ваздушне биљке које живе на кори дрвета, кале, као и сада популарни „фери гарден” – мале баште које коштају од 600 до 1.500-2.000 динара.

Осим тога, на сајму се продаје и ливадски и липов мед, за који је потребно издвојити око 800 динара, док багремов и шумски кошта око 900 динара. Продају се и препарати на бази меда, као и мед у саћу, прополис и разноразни производи за крвну слику, бронхије и холестерол.

У појединим продавницама одеће и обуће означен је попуст од 15 до 20 одсто искључиво због Дана жена. Радње с украсним предметима, стварима за кућу и бомбоњерама истакле су одређене артикле у излог да би купцима олакшале, илити отежале, избор.

Фото и текст: К. Ивковић Ивандекић

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5847
Најновије вести