ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Почело велико спремање зимнице

По јучерашњој гужви на Футошкој пијаци нико не би ни помислио да се ради о понедељку, али сезона зимница навела је велики број Новосађана на ту страну, а и продавци су се добро припремили.
1
Фото: Dnevnik.rs

Од поврћа највише су изложени парадајз и паприка, док грожђе и шљиве предњаче међу воћем. Ипак, на једном делу те пијаце, истакнути су и први производи овогодишње зимнице.

На тезгама тегла ајвара од 750 грама кошта 300 динара, али и 400, док је за литар домаћег сока од парадајза потребно издвојити од 100 до 150 динара. Тегла пекмеза од кајсија, брескви и јагода на Футошкој пијаци стаје 300 динара. Продавци су навели да продаја таквих домаћих производа за сада слабо иде јер, како кажу, суграђани сада сами спремају своју зимницу. Они мисле да ће се потражња повећати касније.

Има и оних који своју зимницу купују у новосадским супермаркетима где за теглу од 700 грама ајвара издвајају од 250 до 500 динара.

Суграђани су истакли да за припрему зимнице углавном купују воће и поврће на новосадским пијацама или код комшија који узгајају домаће плодове. Тако многи сада припремају сок од парадајза, а на Футошкој пијаци парадајз се може купити за 40 динара, али и за 80. На тој пијаци све се црвени од великих, црвених паприка, које многи сада пеку, а за килограм је потребно издвојити 90 динара. Бабура је мало јефтинија те је суграђани могу купити за 50 динара, али и за 80.

Фото: Dnevnik.rs

За оне који спремају туршију, краставци-корнишони на тој новосадској пијаци коштају око 120 динара, купус је 50 динара, а килограм карфиола 200. За килограм цвекле потребно је издвојити 60 динара.

На Футошкој пијаци парадајз се може купити за 40 динара, али и за 80. Црвене паприке су 90, а бабура је од 50 до 80 динара

Када је у питању воће, они који желе да праве yем од шљива, за килограм треба да издвоје око 60 динара, док се цена бресака креће од 80 до 100 динара. За љубитеље слатког, корпица купине кошта 200 динара, малине 250 динара, а килограм шумске боровнице стаје 1.200 динара. За припрему ракије, многима је омиљена крушка виљамовка, за чији килограм је потребно издвојити око 120 динара.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: В. Фифа

АНКЕТА

ДА ЛИ СПРЕМАТЕ ЗИМНИЦУ?

Мирјана Леваков, пензионерка:

– Наравно, обавезно! Моји ми стално говоре зашто ја све то радим, али ја њима не бих могла купити тако лепо, свеже, фино и здраво. Зато моја деца никад нису болесна, ни кијавицу немају. Направила сам пекмеза и поврћа сам нарезала и ставила у замрзивач, биће свега. Ја кувам њима толико година па дођу некад и с другарицама да једу.

Аце Црноја, пензионер:

– Не спремам ништа зато што сам самац и пензионер па себи купујем оно све што ми треба, и то углавном у супермаркетима који су ми најближи. Не знам никога ко прави домаће, а и мени је овако најбоље. На пијацама најчешће узимам парадајз и паприку. Ове године нису лоше ни цене ни квалитет, ја сам задовољан.

Анђелка Чајић, пензионерка:

– Спремила сам за сада пекмез од кајсија и од шљива. Припремила сам око 20 килограма кајсија и исто толико шљива. Сваке године спремамо пекмез и сок од парадајза, а можда ћемо пећи још и паприку. Поврће и воће које ми треба купујем на пијаци или од комшије који има домаће производе. Оно што не направимо ћемо купити у супермаркетима.

Горан Шимпрага, економиста:

– Планирам да правим ајвар, да сушим рибу и сланину. Припремили смо већ пекмез од шљива, и то мојих. У авлији имам једну шљиву и једну стару брескву које много рађају. Сок од парадајза ћу куповати строго на пијацама. Цене су ове године мало више, али добро, а квалитет добар као и увек, барем на Футошкој и Рибљој пијаци, а за остале не знам.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести