Потрошачко ћоше: Цена јунетине достигла 850 динара

Суграђане који су протеклих дана посетили месаре дочекао је још један скок цена свежег меса. Килограм јунетине се тешко може наћи испод 800 динара, и то само на акцијама, које нуде углавном мегамаркети.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како су нам рекли у новосадским месарама, током лета килограм јунећег меса коштао је око 750 динара, међутим тренд раста цена протеклих месеци је настављен па је сада приликом пазара из yепа потребно извући још 100 динара. Разлог за поскупљење је, како су нам објаснили у месарама које смо посетили, у вишој откупној цени јунетине. Ипак, месари кажу да не брину јер су грађани заинтересовани за друге врсте меса које се добро продају, а да је интересовање за јунетину за сада незнатно опало.

Месаре и продавнице уједначиле су цене свежег меса. Јунећа ребра могу се пазарити за око 600 динара килограм, плећка за 800, док је за јунећи бут потребно издвојити чак 850 динара.

Иако је и свињско месо поскупело просечно 30 до 50 динара по килограму, купци у појединим месарама најчешће меркају свињски врат и млевено месо. Килограм свињског врата стаје око 400 динара, кареа од 500 до 600, а за бут треба дати од 420 до 550 динара.

Новосађани се и даље најрадије одлучују за пилетину јер има најприступачнију цену и лако се припрема, а и често је на снижењу, углавном у мегамаркетима. Најприступачнији је пилећи батак, који кошата од 210 до 290 динара, те груди, које стају око 250 до 320 динара, а најскупљи је филе, који у појединим продавницама достиже готово 600 динара.

Текст и фото: С. Ковач

 

Да ли упркос поскупљењу купујете јунетину?

Фото: Dnevnik.rs

Владимир Вучковић, пица мајстор:

– Цена јунетине је висока, али некад могу да се почастим. Јасно је да цена меса утиче на кућни буџет. Ово ново поскупљење, узимајући у обзир примања, сигурно неће наићи на одушевљење грађана.

Фото: Dnevnik.rs

Смиља Тркуља, трговкиња:

– Нисам упућена у то да је опет повећана цена тог меса. У мојој кући то неће ништа променити. Свакако је јунеће месо здравије, тако да сам спремна да платим и више када ми буде потребно.

Фото: Dnevnik.rs

Стеван Плавањац, незапослен:

– Свињетина се највише једе у мојој кући јер волимо масније месо. Ретко кад купујем јунетину. Због тога ово поскупење неће утицати на кућни буyет, али ни на одабир производа у месари.

Фото: Dnevnik.rs

Невенко Павловић, радник:

– Здравствени проблеми ми не допуштају да конзумирам превише масних и калоричних производа. Из тог разлога у већини случајева купујем пилеће месо, а за јунетину се одлучујем само у ретким приликама.

Текст и фото: Б. Б. – Ј. В-ћМ. З.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести