Полазницима курса из области туризма додељени сертификати

Незапослени с евиденције Националне службе за запошљавање успешно су завршили обуку за послове рецепционера, кувара, собарица, конобара и велнес сарадника, док су запослени у области туризма и угоститељства имали прилику да унапреде своје знање, посебно на тему брендирања, дигиталног маркетинга, позиционирања и продаје туристичке дестинације, креативне индустрије и урбаног туризма.
д
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Програм под називом „Обука и образовање незапослених лица и стручно усавршавање запослених актера из области туризма”, који је почео да се реализује у мају ове године, завршило је око 150 полазника, међу којима 50 већ ради, а 100 је незапослено. Њима су јуче у хотелу „Шератон” додељени сертификати о завршеном програму, који је спровело Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде „Хорес” уз подршку и сарадњу с Градском управом за привреду.

По речима директора Пословне асоцијације хотелијера и ресторатера Србије Георгија Генова, након теоријског дела, обука се спроводила у реалним условима, односно полазници су одлазили у неколико хотела и ресторана у граду.

– Велика је потреба за радницима с тим занимањима, а Нови Сад има 28 хотела, једно туристичко насеље и много ресторана, а суочавамо се и с великим одливом кадрова ка иностранству – нагласио је Генов. – То је на неки начин била допуна недостатка кадрова. Радници у туризму и угоститељству одлазе због мале плате. Полазници ће после одрађене праксе код послодавца од 60 дана, коју буду радили, добити уверење о стеченим компетенцијама, које је је признато у свим хотелским ланцима.

Основни циљ обука био је улагање у људске ресурсе јер су, како је речено, могућност и доступност знања и иновација важни у туристичком образовању, што ће директно утицати и на развој града, у виду повећања броја долазака и ноћења туриста и томе слично.

– Битно је да подижемо ниво квалитета кадрова у туризму, пре свега да бисмо били компетентнији, да би Нови Сад био атрактивнија туристичка дестинација – истакао је члан Градске управе за привреду Милорад Радојевић. – Планирамо да такве обуке радимо и наредних година. Обезбедићемо новац и за наредне године те настављамо нове програме обука и едукација јер смо свесни тога да нам кадрова недостаје и да морамо да радимо на едукацији и оних који већ раде и оних који су на евиденцији НСЗ.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
Неопходно стално усавршавање

Један од полазника Ђорђе Станков обучавао се за посао кувара јер, како је казао, тренутно ради у другом сектору, али би волео да свој хоби можда претвори и у будуће занимање. Он је нагласио да кратке обуке нису довољне, већ да је и након њих неопходно стално усавршавање, али да је тај курс добар за почетак јер их је правилно усмерио за рад на одређеним позицијама.

– Учили смо основе, а после смо све то надограђивали у пракси и могу да кажем да сам стварно одушевљен, стекао сам нека нова знања која ћу у будућности моћи да применим пошто је занимање врло тражено – казао је Ђорђе Станков, додајући да се нада да ће посао кувара и у Србији бити боље плаћен као што је то случај у иностранству.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести