Октобар – месец правилне исхране у школама

Тим Саветовалишта за младе обележава октобар као Месец правилне исхране, и то групним здравственоваспитним радом у основним школама „Коста Трифковић”, „Јован Поповић”, „Бранко Радичевић”, „Јован Дучић”, „Иван Гундулић”, „Ђорђе Натошевић”, „Ђура Даничић”, „Михајло Пупин” у Ветернику и „Доситеј Обрадовић”, те Рачунарској гимназији „Смарт”, ЕШ „Светозар Милетић” МШ „Доситеј Обрадовић” и ЕТШ „Михајло Пупин”.
r
Фото: pixabay.com

Циљ је информисање младих и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

Неправилна исхрана, јављају из Дома здравља „Нови Сад”, доводи до пораста учесталости хроничних незаразних болести, попут гојазности, шећерне болести, повишеног крвног притиска, каријеса и других. Због тога кажу да је доручак најважнији оброк у току дана, те да храну треба припремати са што краћом термичком обрадом. Затим, треба избегавати додавање масноћа и јаких зачина, храну узимати свеже припремљену, и то боље кувану него пржену. Број оброка треба да буде између пет и шест, практикујући да они буду у исто време. 

В. Б.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести