Око 70 најбољих ученика ОШ „Ђура Даничић“ обишло Банат

Око 70 најбољих ђака Основне школе „Ђура Даничић” јуче је отпутовало на заслужену једнодневну екскурзију у Банат.
Ekskurzija kao nagrada za uspehe na takmičenjima  Foto: R. Hadžić

Та образовна установа је већ 17. пут, уз помоћ донатора, организовала излет да би се њени ђаци који су на школским такмичењима постигли запажене разултате, пригодно наградили и мотивисали да и даље марљиво стичу знање.

По речима директора ОШ „Ђура Даничић” Обрада Остојића, прилику да оду на бесплатну ексурзију имала су деца која су се пласирала на окружно такмичење из разних предмета које током школске године организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Ова образовна установа већ 17. пут, уз помоћ донатора, организовала је излет да би се њени ђаци који су на школским такмичењима постигли запажене разултате

– Ученици су, у пратњи наставника, обишли Музеј „Жеравица” у Новом Милошеву. Након тога, наставили смо путовање у Кикинду да бисмо посетили Народни музеј, погледали документарни филм о мамутима, учествовали у едукативно-истраживачкој радионици, али и упознали војвођанску мамутицу Кику – набрајао је Остојић богат програм екскуризије. – Из Кикинде деца су преко Елемира стигла до Тараша, где су видела највећу колонију рода у Европи. У повратку смо стали у излетишту „Бабатово” да предахнемо и ручамо. За крај путовања било је предвиђено да деца уживају у лепотама Специјалног резервата природе „Царска бара”, те да у Ечки разгледају дворац Каштел.

Ученик четвртог разреда Филип Милетић такмичио се из математике и пласирао се на окружно такмичење, на којем је освојио треће место. Узбуђено је с нама поделио да је једва дочекао да дође дан поласка на излет и да се исплатило „загрејати столицу”. Његов тата Михајло Милетић, који је дошао да испрати Филипа, казао је да је за похвалу што ОШ „Ђура Даничић” годинама негује традицију „наградног излета” за ученике који су се истакли на такмичењима и што се обилази Војводина, која је, по његовом мишљењу, неправедно запостављена када је реч о ђачким екскурзијама.

– Протеклих неколико дана сам приметио да је Филип врло срећан и узбуђен јер је непрекидно причао о програму пута, набрајао је ко све иде од његових школских другара, говорио је као ће се лепо провести, забављати и да ће им бити супер... – уз осмех је казао тата Михајло, додавши да је због тога увидео да је такав начин награђивања деце делотворан. – Осим тога, за разлику од материјалних награда, сећања и доживљаји са школских екскурзија остају заувек урезана у памћење. Сигуран сам у то да ће и друга деца, када чују све „авантуре” из Баната, бити подстакнута да се мало више потруде током учења.

Малом матуранту Александару Вељковићу, који је на такмичењу из хемије освојио друго место на општинском нивоу, крај осмогодишњег школовања сигурно ће остати у лепом сећању. Како је казао, награде за ученике који су се током школске године истакли из разних области увек су добродошле јер подстичу на рад. Екскурзије попут јучерашње нису намењене само за забаву и одмор већ, како је Александар запазио, „током путовања се може штошта ново сазнати” па се због тога нада да ће и друге школе применити такав начин награђивања.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести