Одржана трибина у оквиру кампање „Нисте сами”

Трибина у оквиру кампање „Нисте сами”, која је организована шести пут, одржана је у Медицинској школи „7. април”.
е
Фото: С. Шушњевић

Ученици су имали прилику да чују представника Центра „Срце” Александара Плавшића, Добрилу Марковић из ОПЕНС-а, као и да саслушају с каквим изазовима се свакодневно сусреће дизајнерка одеће, текстила и ентеријера Бојана Божовић која се годинама успешно бори с анксиозним поремећајем и депресијом.

У име ОПЕНС-а, ђацима се обратила Добрила Марковић, која је казала да та организација заговара прихватање различитости и толеранцију, а ученике је упутила којим бесплатним саветовалиштима се могу јавити.

– Важно је да пошаљемо поруку да се не треба стидети и крити уколико неко има проблем с менталним здрављем јер је сваки проблем решив – рекла је Добрила Марковић, и додала да су трибине одлично место да се пренесу информације и да се млади упуте како могу потражити помоћ и од кога. – У наредном периоду, пошто се та тема показала као изузетно занимљива људима, вероватно због пандемије коронавируса, фокус ћемо ставити на психолошка саветовалишта.

Психолог Александар Плавшић из Центра „Срце” поручио је ученицима да, уколико осете потребу, увек се могу обратити тој организацији јер је самоубиство, нажалост, други по реду разлог због којег млади умиру.

– Примамо све већи број позива људи који се осећају усамљено, који немају с ким да поделе бриге, па је због тога важно да ширимо поруку „Нисте сами” – истакао је Плавшић. – Млади су често окружени вршњацима и имају богат друштвени живот, али су истовремено усамљени и сматрају да њихов проблем „није довољно вредан” да га поделе с другима. Битно је особи пружити подршку, да осети да је нико не осуђује, већ да је прихваћена онаква каква је. Наравно, пожељно је да их охрабримо да се обрате стручној особи.

Младима је најзанимљивија била информација из прве руке, односно искуство Бојане Божић, која 12 година пати од анксиозно-депресивног поремећаја.

– Поремећај носи са собом много комликација јер особа има разне физичке и психичке симптоме који умеју да паралишу, попут тескобе, бриге, нервозе и напетости, а које превазилазим тако што редовно идем код лекара, имам прописану терапију и свакодневно се борим – појаснила је Бојана Божић. – Морамо разбити предрасуде о људима који имају проблема с менталним здрављем. Желим да други науче из мојих грешака јер нисам делила свој проблем, много тога сам „гурала под тепих” и због тога доживљавала велике стресове и трауматичне ситуације.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести