Одмакли радови на изградњи ДЗ на Адицама, завршетак до краја марта

Градоначелник Милош Вучевић посетио је данас градилиште будуће амбуланте у оквиру Дома здравља “Нови Сад” која се гради на Адицама.
n
Фото: novisad.rs

Том приликом је рекао да су очекивања да ће до краја марта следеће године он бити завршен у овој фази.

- Након тога нас чека унос опреме и партерно уређење, односно уређење дворишта, те верујем да ћемо на лето имати објекат у раду и да ће Адице коначно добити своју амбуланту - рекао је Вучевић. - Расте број становника Адица, а наша процена је да ће амбуланта покривати 17. 000 становника града у овом делу. Дом здравља је пројектован тако да капацитети буду за 20 одсто већи, не би ли покрили све потребе грађана за здравственим услугама. Вредност ове фазе Дома здравља на Адицама је готово 100. 000. 000 динара. Захвалио бих се овом приликом Словачкој амбасади у Србији на донацији од 50. 000 евра, помоћу којих смо медицинском особљу купили нове униформе. 

Фото: novisad.rs

Директор Дома здравља “Нови Сад” др Веселин Бојат се захвалио градоначелнику што је обезбедио нове униформе за запослене, у сарадњи са Словачком амбасадом. Купљено је 2. 588 униформи и све службе Дома здравља ће их добити, као и радници у Заводу за хитну медицинску помоћ.

- Не могу да не будем задовољан и поносан, изградња је стигла до првог спрата, а у току је постављање крова - каже Бојат. - Због повећања броја становника у односу на попис из 2002. године, постоји потреба за проширењем постојећих објеката Дома здравља, као и за изградњу нових у појединим деловима града. Лимански објекат који је највећи, најзахтевнији и највећа је инвестиција иде по плану, чак мислим да предњаче са радом у односу на задате рокове. На понос овог града ће бити и Репродуктивни центар у Алмашкој улици, чије отварање очекујемо крајем октобра.

Фото: С. Шушњевић

Како каже, запослени у Дому здравља су се одужили за сва улагања од стране Града једном изузетном даноноћном дивовском борбом против коронавируса у претходних шест месеци, од спремачице до доктора у ковид - амбулантама. Доказали су да су бедем примарне здравствене заштите која је у Новом Саду много јача него у другим градовима.


Епидемиолошка ситуација у граду стабилна

Како је рекао градоначелник Милош Вучевић, епидемиолошка ситуација је под контролом, прекључе је био нешто већи број оболелих од коронавируса, што није за панику, али указује на то да морамо бити опрезни.

- Мој утисак је да смо се сви поприлично опустили, те све функционише много лагодније, стога је мој апел да будемо сви одговорни посебно како улазимо у овај хладнији период - каже Вучевић - додавши да ће сад и угоститељски објекти почети радити само у затвореном простору, те сви треба да воде рачуна. Без наше дисциплине, нема ни подршке доброј епидемиолошкој ситуацији.


- У домове здравља је стигла 21. 000 вакцина против сезонског грипа, што је у односу на прошлу годину скоро троструко више - каже наш саговорник. - Вакцине су распоређене у 42 објекта Дома здравља који се налазе на територији града. Обично се прво вакцинишу старији суграђани и угрожене групе, али вакцина ће бити и има довољно за све који желе да се вакцинишу.

Фото: С. Шушњевић

Градоначелник Милош Вучевић рекао је да је вакцинација ствар одлуке сваког појединца, али је по његовом мишљењу то и питање одговорности, стога је позвао суграђане да се вакцинишу против сезонског грипа, рекавши да ће се и он лично вакцинисати.

- Организација и снага здравственог система у држави, у једном граду је приказ снаге те заједнице и зато ћемо наставити да инвестирамо као Град у примарну здравствену заштиту - каже градоначелник, додавши да ће се борити да приоритет рада Града, заједно са Републичком и Покрајинском владом буде изградња Опште болнице У Новом Саду. - Мислим да са изградњом блокова Б и Ц Клиничког центра Војводине стварамо услове да се реши питање секундарне здравствене заштите. Са реконструкцијом Лимана, отварањем Репродуктивног центра, градњом нове амбуланте на Адицама, реконструкцијом Дома здравља на Новом насељу која следи, имаћемо много бољи здравствени систем. Надам се и живим за то, да буду што мањи редови, што краће чекање, што боље заказивање и што квалитетније пружање здравствених услуга.  

Фото: С. Шушњевић

Према речима члана Градског већа за здравствио др Драгана Стајића, Град ће улагати још више у примарну здравствену заштиту, која је основа једног лечења у становништву. Истакао је да је јако важно развијати свест становништву о значају примарне здравствене заштите баш у установама као што су домови здравља.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести