НОВОСАДСКА ЦВЕТНА ПИЈАЦА Велики избор цвећа и садница

Око 60 произвођача цвећа и садница представило је своје производе јуче на првој пролећној Новосадској цветној пијаци, а Новосађани ће и данас имати прилике да код платоа, испред Спенса, пронађу све што им је потребно за уређење башти, балкона и домова.
Prva prolećna Novosadska cvetna pijaca Foto: V. Fifa
Фото: Прва пролећна Новосадска цветна пијаца Фото: В. Фифа

Пролећни циклус Новосадских цветних пијаца организује Покрет горана Новог Сада, а грађани ће, осим цвећа и садница, моћи да купе и опрему за хортикултуру, док ће 13 произвођача меда и хране представити своје производе. Осим тога, присутно је и неколико излагача уметничких заната, а Соња Косовић из Покрета горана Новог Сада за „Дневник” истиче задовољство бројем досадашњих купаца, упркос лошијим временским условима.

– Свака следећа пијаца ће имати бољу понуду и више излагача – казала је наша саговорница. – Ове године је Цветна пијаца започела мало раније, али већини узгајивача цвеће добро напредује и има га доста. Највише је заступљено сезонско цвеће, због којег и посетиоци највише долазе, а очекујем да ће свака следећа пијаца бити још лепша, већа и мириснија.

Да је јучерашње облачно и ветровито време утицало на Цветну пијацу потврђује продавачица из расадника „Лоц” из Будисаве. Виолета Лоц каже да временске околности знатно одређују каква ће бити продаја цвећа.

Фото: Прва пролећна Новосадска цветна пијаца Фото: В. Фифа

– Када је дан сунчан и леп, има много шетача, људи су просто позитивни и имају већу жељу и вољу да купују, али верујемо да ће и време ускоро бити лепше – истакла је Виолета Лоц. – Што се тиче асортимана, стварно има свега, од мушкатли, које имамо сваке године и које се највише пазаре и купују, па све до петонија и медовине. Трудимо се да купцима помогнемо у одабиру биљке, консултујемо се о свему и дајемо савете за садњу, прихрану, заштиту, као и за цветање и самоузгајање биљака. Мислим да је то стварно лепа и добра манифестација, на којој Новосађани на једном месту могу да купе све што им треба.

Када су у питању цене, три петуније, као и бегоније се могу купити за 100 динара, док бакопа кошта 400. За украсну коприву потребно је издвојити око 200 динара, за красулу 300, док невестин вео кошта око 250 динара. Постоји велики избор различитих кактуса, па се могу купити за 150 динара, али и за 600, док агава кошта 500 динара. Популарне мушкатле коштају од 150 до 200 динара, док је за пузаве потребно издвојити око 250.

Фото: Прва пролећна Новосадска цветна пијаца Фото: В. Фифа

Нама су привукле пажњу јагоде, које коштају од 100 до 150 динара, док саднице чери-парадајза коштају 50 динара. Када је у питању зачинско биље, за босиљак је потребно издвојити 120 динара, за менту 150, мајчину душицу 150, першун 120, док садница ловора кошта 500 динара.

Наредна „Цветна пијаца” одржаће се следећег викенда, 12. и 13. априла, а данас је за најмлађе организована радионица „Сасвим природна субота” с почетком у 10.30 часова.

К. Ивковић Ивандекић

 

 

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести