Новосађани све више на страни природе, кесама одзвонило

На последњем заседању Скупштине Новог Сада усвојена је одлука којом се, од 1. јануара 2021. године, на територији града забрањује коришћење пластичних кеса и то на месту продаје роба и услуга, односно у малопродаји, велепродаји и на пијачним местима.
1

То не важи за биоразградиве кесе произведене у складу са Правилником о техничким захтевима. Уколико се прекрши ова одлука, прописане су новчане казне. За прекршај правно лице мора платити износ од 150.000 динара, а казна за одговорну особу износи 25.000. За предузетнике је глоба 75.000 динара.

“Универекспорт” практикује коришћење биополимерских кеса насталих од органских, биоразградивих сировина које се разграђују као било који природни органски производ. Компанија је у протеклим месецима спровела акцију дељења цегера у циљу смањења употребе кеса. Недуго након првог подухвата, код Новосађана су заживеле корпе од прућа за пијацу, али и мреже од канапа.

- Једномесечним летњим подухватом компаније, који је трајао од средине јула до средине августа ове године, успели смо да скупимо 4.000.000 динара за национално удружење родитеља деце оболеле од рака „Нурдор” – каже Стручњак за корпоративне комуникације и маркетинг “Универекспорта” Милица Иванковић. - Захваљујући хуманитарној акцији и наплатом од два динара по пластичној кеси, смањења је њихова употреба за 70 одсто.

Дрогерије ДМ су 14. октобра донеле одлуку о потпуном повлачењу пластичних кеса. Група грађана је ову одлуку подржала, док и даље већи део Новосађана користи алтернативе као што су папирне кесе и ДМ трајне торбе.

Папирне кесе које нуди ова дрогерија, направљене су од 85 одсто рециклираног папира, а то потврђује и ознака “Плави анђео“, прва и најстарија ознака на свету за еколошке производе, коју добијају производи који доприносе одрживом коришћењу ресурса. Компанија је протеклих дана обавештавала грађане да ће од 14. октобра морати да понесу своје торбе или користе њихове еколошке алтернативе.

У „Лили” дрогеријама кесе се наплаћују  у зависности од величине. Најмање кесе стају пет динара, средње осам и велике 15 динара. С друге стране, у ДМ продавницама папирна кеса наплаћује се 15 динара, а велика трајна торба 129.

Увођењем кеса направљених од скроба које се брзо разграђују, у просторијама „Универекспорта” очекује се потискивање пластичних. Ипак, како изјављује стручњак за корпоративне комуникације ове компаније, свест грађана постепено се буди.

За прекршај одлуке правно лице мора платити износ од 150.000 динара, а казна за одговорну особу износи 25.000. За предузетнике је глоба 75.000 динара.

- Чињеница је да наше грађане треба анимирати, то се показало као један од најефектинијих и најбржих путева ка остварењу циља. Употреба пластичне амбалаже још увек није искорењена, али већи део Новосађана стекао је здраву и корисну навику –тврди Иванковићева.


Годишње се потроши 2,5 милијарде кеса

Производња једне пластичне кесе траје једну секунду, њено коришћење око 20 минута, а њена разградња потрајаће 450 година. Упркос узнемирујућем податку и чињеници да се у Србији потроши 2,5 милијарде кеса на годишњем нивоу, пластична амбалажа у свакодневној употреби Новосађана још увек предњачи.


Неоспорно је да грађани имају у виду век трајања платнених торби, који је за разлику од кеса за једнократну употребу, готово неограничен. Лако се перу у машини на 30 степени и увек су као нове. Цегери су постали и модни детаљ. Жене широм света имају колекцију платнених торби које су савитљиве, не заузимају много места ни у најмањој женској ташни, а носећи их будимо свест околини.

А. Драговић

NS
28.10.2019 • 18:34
Ceger je od pletenog pruća .

Platnena kesa je platnena kesa i nemojte je nazivat ceger .
Plastična kesa će nestati .
EUR/RSD 117.5822
Најновије вести