Нови Сад добио светску шампионку у екстремном спорту

Можда многи  суграђани не знају, али тренутна светска шампионка у планинском скејтбордингу живи управо у нашем граду. Млада Новосађанка Сенка Бајић прошле суботе је освојила злато на Светском првенству у Компјену, у Француској, а осим тога, она је и актуелни европски шампион у том екстремном спорту.
sampionka 1 s.bajic_.JPG
Фото: Сенка Бајић

"Светску титулу освојила сам 15. јула и заувек ћу памтити тај датум!", узбуђена је Сенка, која је, иначе лични тренер и студенткиња докторских студија на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Дисциплина којом се бави наша шампионка зове се бордеркрос.

Реч је о трци од четири возача на стази која је технички захтевна. Тренира на Фрушкој гори, на стази код Буковца, која је, како каже, једна од најбољих таквих на свету.

"Бордеркросу ме је привукла трка, брзина и, свакако, осећај на дасци. Тај спорт бих препоручила свима, али, за почетак, на лакшим стазама. Лично, волим да се тркам, тако да уживам у припремама и тренингу, као и у самом такмичењу", каже Сенка.

Фото: приватна архива

Као и сваки екстремни спорт, ни планински скејбординг није довољно развијен у Србији, али, по речима наше саговорнице, полако почиње да се шири. Међу девојкама је мање популаран, али нашу саговорницу радује чињеница да на сваком такмичењу види напредак код такмичарки и нека нова лица. Иначе, Сенка Бајић је до светског злата прешла прилично узбудљив пут, какав је и сам планинаски скејтбординг. Актуелну европску титулу освојила је у јуну у Словенији, док с прошлих светских првенстава има две бронзе и исто толико сребрних медаља.

"Упознала сам много сјајних возача и стекла пријатеље широм света. Овај спорт ми је омогућио прегршт животних лекција и научио ме да, кад паднем, устанем и залетим се још јаче", каже Сенка Бајић, једна, по соспственим речима, обична девојка која јури своје снове и не дозвољава да је тежина задатка заустави.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести