Немачко-српска привредна комора обележила јубилеј у Новом Саду

НОВИ САД: AHK Road Show, други у низу сусрета са домаћим привредницима који организује Немачко-српска привредна комора, одржан је данас у Новом Саду.
komora
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Представљени су рад Коморе, врсте подршке, добављачка иницијатива, потенцијали за сарадњу и за улазак на немачко тржиште, водећи сајмови у Немачкој и многи други пројекти.

Према речима генералног директора Коморе, овај догађај је симбол врло блиских односа између Србије и Немачке.

У Војводини послују 54 немачке компаније које запошљавају 23.000 људи, а улагања су 1,5 милијарди евра. Регион Војводине је важан за Немачку и веома сам задовољан што имамо прилику да разговарамо о нашој сарадњи која опстала и у време короне. У Новом Саду се надамо дијалогу са представницима немачких предизећа али и српских јер наши пословни односи нису само у једном правцу него су обострани, рекао је Франк Алетер, генерални директор Немачко-српске привредне коморе.

Испред локалне самоуправе сусрету је присуствовао градски већник за привреду, Милорад Радојевић, који је честитао на јубилеју, 20 година постојања Немачко-српске привредне коморе.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Нагласио је да то говори о њеном значају, исто као и резултати који се огледају у доброј сарадњи, великом броју компанија које послују у Србији и људи које запошљавају, као и да је Немачка са преко пет милијарди евра најважнији спољнотрговински партнер Србије.

За нас у Новом Саду је важан долазак Континентала, али сви нивои власти учествују и даље у стварању повољног амбијента за немачке инвестиције. На добром смо путу, немачке компаније радо долазе и најбоља су позивница за све остале, рекао је Радојевић

Никола Жежељ, директор Развојне агенције Војводине, каже да су радо прихватили позив да учествују у организацији овог скупа.

Већ годинама сарађујемо са Немачко-српском привредном комором и немачки инвеститор су врло драги у свакој локалној самоуправи. Надам се да ћемо сарађивати и у наредном период, изјавио је Жежељ.

Град Нови Сад и Новосадски универзитет имају велику улогу у унапређењу сарадње две земље, истакла је Ана Кристин Пиплица, руководилац привредног одељења немачке амбасаде у Београду.

Додала је да њена земља не само да подржава Србију да се придружи Европској унији, већ и да успостави владавину права, као основ за инвестирање.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Нови Сад је велики партнер у оквиру билателарне сарадње, поменули смо Континентал, али то се односи на све компаније које су присутне у овом региону, како у области аутомобилске, тако и у IT индустрији. Наши економски односи у другој години пандемије врло су блиски и интензивни, Немачка је највећи спољнотрговински партнер Србије и спољна трговина је износила 5,3 милијарде евра, рекла је Пиплица.

Корона је поставила изазове, сматра и Мартин Габер, коресподент за Западни Балкан из немачке организације Germany Trade and Invest и компаније желе да скрате ланце добављача, па Западни Блакан све висе долази у њихов фокус.

То посебно видимо у Новом Саду, као и могућност за још бољу сарадњу у аутомобилској, IT индустрији и пољопривреди. Стога ми је драго што можемо да и овде разговарамо са предузећима о представницима локалне самоуправе, казао је Габер.

Скуп привредника и институционалних партнера Немачко-српске привредне коморе у оквиру "AHK Road Show" биће настављен сусретима у Чачку и у Нишу.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести