Нападнути сервери градских управа и јавних предузећа у Новом Саду

НОВИ САД: Сервери градских управа, али и неколицине других јавних служби који су у ЈКП "Информатика" хаковани су током викенда, а хакери траже биткоине да би откључали системе, сазнаје  021. 
hakeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Реч је о нападу хакера, највероватније из иностранства. Градске камере тренутно не функционишу, а запосленима у градским службама речено је да не могу да приступе својим мејловима.

Како незванично сазнаје портал 021, хакерски напад пријављен је данас полицији и одељењу за високотехнолошки криминал, а хакери траже велике суме у виртуелној валути како би откључали сада већ криптоване и закључане сервере. На њима се, иначе, налазе и вредне базе података.

Ову информацију грађани су могли да сазнају ако су, рецимо, данас покушали да плате рачун на шалтерима "Информатике".

Како су за Дневник рекли у Информатици, њихови програмери заједно са надлежним службама, раде на решавању овог проблема. Како незванично сазнајемо, запосленима у информатици је скренута пажња на то да данас не укључују рачунаре. Очекује се да ће Информатика о развоју догађаја јавност обавестити до краја дана.

Славиша
02.03.2020 • 14:44
Господо драга,скупо ћемо платити ИТ,тј скупо ће нас коштати,а у ствари све се то уводи,да бих неко могао поштено да се на брзину обогати.Стара наша народна каже,што није ЗАПИСАНО није се ни догодило,према томе,папир и оловка су закон,уз сво уважавање модерних технологија!
EUR/RSD 117.5794
Најновије вести