Најслабији притисак на сремској страни града

Због повећане, али и нерационалне потрошње воде током летњих месеци, као и због најављених радова на мрежи, Новосађани имају проблем са слабим притиском воде, док је највише жалби одговорном Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација” пристигло од потрошача са сремске стране града.
w
Фото: pixabay.com

Из тог предузећа наводе да су благовремено обавили све неопходне припремне радове да би спремни дочекали летњи период и обезбедили довољно воде за све потрошаче на мрежи у граду и приградским насељима. Иако је повећана потрошња воде током лета очекивана, ове године она је била већа него претходних.

Увек се може очекивати да се током лета, када су температуре високе, потрошња воде повећа 10-15 одсто, међутим, потрошња хладне воде из градског дистрибутивног система је у једном тренутку била већа и 30 одсто од уобичајене, а такав нагли скок уследио је за само две недеље током којих су температуре биле у порасту, кажу за наш лист из ЈКП „Водовод и канализација”. Ранијих година се није дешавало да у кратком периоду и практично на почетку лета дође до тако драстичног повећања потрошње, али воде је било довољно у сваком тренутку.

Жалбе грађана на слаб притисак воде претежно су пристизале из Лединаца и Сремске Каменице, са Чардака, Татарског брда, Поповице. По подацима из Командно-контролног центра предузећа, притисак у мрежи је све време био константан и износио је од 2,8 до 3,2 бара, док је количина потиснуте воде у систему била довољна за потребе потрошње. Из тог предузећа закључују да је проблем с притиском, између осталог, узрокован одређеним планираним и најављеним радовима и хаваријама на мрежи. Осим тога, потрошачи прикључени на нелегалну водоводну мрежу могли су имати проблем са слабијим притиском јер су, како кажу, цеви на тим мрежама углавном неодговорајућих профила. Додатни разлог је нерационална потрошња воде.

Чињеница је да део грађана, упркос бројним апелима, и даље воду из градског водовода користи за наводњавање пољопривредних повр-

шина, заливање башта, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотребљава хидранате и слично, што представља ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће, оцењују из ЈКП „Водовод и канализација”, и додају да честим апелима настоје да утичу на свест грађана да вода за пиће није неисцрпан ресурс и да је штедња и рационална потрошња веома важна.

Близу 10.000 нелегалних прикључака

Проблем који траје још од деведесетих година прошлог века су нелегални прикључци. Подсећамо, њих највише има у насељима у којима је раније било много случајева дивље градње и где су изграђене и читаве нелегалне водоводне мреже. Како за „Дневник” наводе из ЈКП “Водовод и канализација”, већина нелегалних корисника је евидентирана и с њима је склопљен уговор о привременом коришћењу те се на основу њега наплаћује утрошена вода. Како из тог предузећа закључују, по тренутним подацима, евидентираних нелегалних прикључака има око 9.815. Они се претежно налазе у Ветернику, на Адицама, Сајлову, Клиси, Татарском брду, у Петроварадину (Ливаде, Алибеговац, Карагача, Рибњак), Сремској Каменици (Поповица) и у новоизграђеном делу насеља у Руменки.

У нашем предузећу свакодневно се ради на евидентирању нелегалних потрошача, а склапање уговора о привременом коришћењу је само прелазно решење док се не стекну сви потребни технички услови за легално прикључење тих корисника, кажу из тог ЈКП.

Истичу да толеранције, када су у питању дивљи прикључци на легалну мрежу, нема, те да се они одмах искључују, док инспекција против одговорних подноси пријаву.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести