НАЈЧЕШЋА И НАЈРЕЂА ИМЕНА БЕБА Софија, Кјара, Душан, Тимон...

Последњих година при питању упућеном новопеченим родитељима, које име су дали свом детету, одговор често може изазвати чуђење, али и заинтересованост око порекла и значења одређених, како старих тако и оних нових, модерних имена.
Bebe u Dunavskom parku Фото:Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Бебе у Дунавском парку Фото:Дневник.рс/Р. Хаџић

Правила нема па се тако често догађа да она најстарија имена постану она најпопуларнија, док се истовремено измишљају нова која углавном узрокују негодовање старијих људи. Појединци дају имена по некоме из породице, углавном по деди, док на тај фактор одлуке може да утиче и проста симпатија према одређеном имену. Неки се за име детета одлучују током целе трудноће, док постоје и они који деценијама тачно знају којим именом ће назвати свога сина или ћерку.

Током 2018. године у матичну књигу рођених уписано је 3.910 новорођених беба са матичног подручја Града Новог Сада 

Како из Кабинета градоначелника сазнајемо, када су у питању женска најчешћа имена која су током претходне године родитељи додељивали својој новорођеној деци издвојени су примери попут: Софије, Анастасије, Нађе, Лене, Ленке, Миле, Таре, Николине, Дуње, Невене, Маше, Саре и Јоване. Са друге стране, необична и ретко додељивана женска имена јесу била: Ниа, Дорка, Манасија, Варвара, Идит, Анисија, Кјара, Корана, Фружина, Аксиња, Сана и Дрина. Када су у питању дечаци, имена која су се у највећој мери додељивала јесу: Душан, Никола, Петар, Марко, Стефан, Лука, Реља, Михајло и Матија, док су од необичних мушких имена у току 2018. године запажена: Тимон, Видак, Гордеј, Дионис, Василије Курјак, Алек и Зарије.

Током 2018. године у матичну књигу рођених уписано је 3.910 новорођених беба са матичног подручја Град Нови Сад.

Колико је битно име, а и на који начин су дошли до сопствене одлуке за „Дневник“ говори млада Новосађанка Светлана Обрадовић која је прошле године постала мама. Својој ћерци је, у договору са супругом Дејаном, доделила име Миона. Како Светлана истиче, о имену детета треба размишљати, јер родитељи понекад направе грешку и из жеље да испадну оригинални потпуно погрешно маркирају своје дете које сутра трпи задиркивање управо из тог разлога. Са друге стране, Светлана и Дејан прошле године нису много размишљали о имену за своју ћерку јер су то већ давно одлучили.

„Миона је име које нема компликовано значење, а настало је тако што у основи стоји придев милна што значи умилна особа“, казала је наша саговорница. „Када смо се Дејан и ја забављали, кад год се потезала тема деце, он је говорио да му је највећа жеља да има девојчицу и да се зове Миона. Разлог томе је његов период живота у Чикагу, када је живео код своје стрине Мионе која му је променила живот и много помагала, због чега је он њој обећао да ће се његова ћерка једног дана звати баш као она. Нисам се нећкала јер се и мени допало име већ на прву лопту. Занимљиво ми је јер је старо и традиционално, а са друге стране звучи модерно и допадљиво.“       

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести