НАЈБОЉИ ШТАНД „НС МАРКЕТА” Миланине модле јединствене, а вишенаменске

Модле за колаче у облику слова азбуке, Мини Маус, оловке, сапуна или логоа одређене фирме освојиле су симпатије великог броја Новосађана, али и посетилаца и излагача шестог „НС маркета”.
Titula „Najštanda” na šestom „NS marketu” Foto: Privatna arhiva
Фото: Титула „Најштанда” на шестом „НС маркету” Фото: Приватна архива

Њиховој ауторки Милани Николић, која их је изложила на „Модла&модла” тезги припала је титула „Најштанда”.

Под слоганом „Све ваше жеље претварамо у модле!” Милена, заједно са супругом Мирославом, на 3Д штампачу ствара оригиналне модле по жељи клијената. Миланине модле се дизајнирају на рачунару, а направљене су од чврсте пластике органског порекла која је безбедна за употребу у прехрамбеној индустрији. Супруг Мирослав Николић је задужен за дизајнирање модли и сервисирање штампача, док су маркетинг и комуникације Миланин део посла. Она за „Дневник” прича како је „Модла&модла” прерасла у алат за колаче који краси кухиње великог броја Новосађана.

– С модлама смо почели пре две године, а и даље се дајемо на једнак начин, с много ентузијазма и енергије, тако да нам тај посао представља чисто задовољство – рекла је Милана Николић. – Мој супруг се бави електроником и сасвим случајно смо у кући на поправци имали 3Д штампач, иако тада нисмо знали ни како да покушамо нешто да одштампамо на њему. У то време моја тетка је уписала курс за декорацију медењака и требала јој је оригинална модла коју би користила на том курсу. То је била модла хаљинице, и то је била прва модла коју смо одштампали. Касније су њене пријатељице тражиле неке другачије облике и тако је поникао тај индивидуални приступ и концепт јединствене израде. Мој муж је успео преко „Јутјуба” да схвати како се прави сопствени штампач тако да је направио три и посао је кренуо.

Како сазнајемо, процес на 3Д штампачу није тежак, али је прилично спор. Иако га одликује спорост у раду, он пружа широк спектар облика који се могу добити те нема чега нема у историји „Модла&модла”. Када су у питању идеје за облик модли, клијенти сами смишљају модле те шаљу слике или скице Милени и Мирославу, који то реализују. Најчешћи купци су мали предузетници који се баве израдом колача, затим фирме које желе лого натписе, мајке које желе да улепшају рођендан својој деци, људи који производе сапуне, као и они који се баве примењеном уметношћу.

Фото: Миланине модле јединствене, а вишенаменске Фото: Приватна архива

– Првенствено радимо алат за колаче, али су се временом појавили неки други занати и људи који су се заинтересовали за наше модле – казала је Милана Николић. – То је посао из снова, а све је дошло случајно. Најдража нам је ипак комуникација коју имамо с људима јер смо преко овог посла упознали дивне људе, како из Србије, тако и из иностранства, с којима смо и даље у контакту. Наше тржиште је веома широко, а до сада смо најдаље слали модле у Аустралију. Њих су привукла ћирилична слова, којих тамо нема, као и неколико крстића и славских натписа у црквеном фонту. Славске модле су популарне и интересанте поготово нашим људима који живе у иностранству.

Милана и Мирослав нису стручни у декорацији колачића, али воле да праве медењаке, а у послу им помаже и ћеркица Јована. Милана истиче да имају много сарадника који праве колачиће те се међусобно подржавају, док је њихов главни циљ да прикажу шта се све може урадити добрим алатом. Своје украсне медењаке су, поред модли секача и утискивача, поставили и на штанд шестог „НС маркета” када су, како Милана каже, први пут наступили, створили нове контакте и започели нове послове. Због титуле „Најштанда” даровано им је гратис учешће на седмом „НС маркету”, када ће наново покушати да освоје Новосађане својом енергијом и оригиналношћу.

– Занати поново улазе у моду, сви смо се заситили глобалног приступа јер су ствари које нас окружују штампане у милион примерака на једнак начин и људи хоће да имају нешто уникатно и другачије и да понуде другима баш то другачије – казала је наша саговорница Милана Николић.

К. Ивковић Ивандекић

 

 

 

С модлама смо почели пре две године, а и даље се дајемо на једнак начин, с много ентузијазма и енергије, тако да нам тај посао представља чисто задовољство (Милана Николић)

 

Првенствено радимо алат за колаче, али су се временом појавили неки други занати и људи који су се заинтересовали за наше модле. То је посао из снова, а све је дошло случајно

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести