На „Новосадском маратону” више од хиљаду такмичара

На јубиларном 25. „Новосадском маратону”, који се одржава у недељу, 22. октобра, трчаће више од 1.000 такмичара, саопштили су организатори. Ипак, очекује се да се на тркама појави више људи него што је пријављено јер је најављено учешће студената и Војске.
1
Фото: Dnevnik.rs

Старт трке предвиђен је за 10 часова испред Градске куће, после чега ће маратонци трчати истом стазом као и прошле године: Змај Јовином и Дунавском улицом, Кејом жртава рације, Београдским кејом, Булеваром цара Лазара, улицама Др Симе Милошевића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана, Балзаковом, 1.300 каплара и Иве Андрића, Булеваром Европе, Футошком улицом, Футошким и Новосадским путем, где ће се правити окрет на семафору код улаза у Ветерник.

Осим у главној трци на више од 42 километра, такмичари ће учествовати и у дипломатском и штафетном маратону, тркама на готово 34 километра и више од 25. Биће организовано и рекреативно трчање на 10,5 километара и шетња грађана на 4,5 километра. Нордијско шетање са штаповима је овогодишња новина, а и овог пута биће организована пузећа трка за бебе на више од четири метра, као и традиционална трка корњача.

Брзина и атрактивност стазе „Новосадског маратона” привлачи како домаће учеснике тако и стране па се ове године очекује долазак такмичара из више од 25 земаља.

Финансијску подршку „Новосадском маратону” пружио је и Град, а председник Скупштине града Здравко Јелушић објаснио је да је маратон постао најбољи амбасадор града и да су га грађани препознали као свог, будући да се велики број Новосађана пријавио за учешће. Он је, такође, позвао све оне који не учествују да изађу на улице и подрже тркаче.


Хуманитарна акција „За Боркову реч”

Хуманитарна акција „За Боркову реч” биће спроведена у оквиру 25. „Новосадског маратона”, а том приликом скупљаће се новац за куповину специјално дизајнираног комуникатора, високософистицираног компјутерског уређаја асистивне технологије марке „Тоби”. Употреба комуникатора омогућила би Новосађанину Борку Нинићу, особи с церебралном парализом, да превазиђе препреке у функционисању и немогућност вербалне комуникације.

Борко би уз помоћ тог уређаја могао исписивати речи и реченице погледом по екрану и на тај начин комуницирати. До сада је за куповину уређаја скупљено више од 534.000 динара, а потребно је још готово 188.000. Због тога ће на Тргу слободе у недељу бити постављен промотивни штанд с хуманитарним кутијама, где ће сви учесници моћи купити беy специјално дизајниран за ту прилику и тиме помоћи Борку.


Овогодишња промотерка „Новосадског маратона” биће кајакашица Милица Старовић, која ће се на отварању придружити такмичарима, а подршку ће им пружити и бубњарски бенд „Самбанса”. Такође, код Студентског културног центра Новог Сада „Фабрика” свираће „Друм’н’Зез” и „Ђарма и меткови”.

Бројеви за учешће моћи ће да се преузму у суботу од 17 до 20 часова у хотелу „Војводина”.

Саобраћај ће у недељу на траси маратона бити затворен пет сати те организатори позивају грађане на стрпљење и да током трке избегавају трасу којом ће се трчати.

В. Бијелић А. Мишковић П. Зекић

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести