Миленковић: Припремамо пријатна изненађења за Новосађане

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” представиће 9. маја јавности резултате рада у прва четири месеца од оснивања, а тим поводом разговарали смо с њеним председником Немањом Миленковићем о тренутним активностима, те о предстојећим пословима који очекују Фондацију и Нови Сад до 2021. године, када ће наш град годину дана носити титулу Европске престонице културе.
nemanja milenkovic RHA
Фото: Dnevnik.rs

 Који је до сада најзначајнији резултат рада Фондације НС2021?

Изградња снажних темеља као предуслова за успешну реализацију тако комплексног пројекта, могло би се рећи, један је од најзначајнијих резулатата у досадашњем раду Фондације. Она се огледа у самом правном оквиру Фондације, што није било нимало лако изнети, као и дефинисању мноштва докумената који ће у наредном периоду бити снажна потпора за ефикасну припрему пројеката. Коначно, не мање важна ствар је и независност у раду, у комбинацији домаћих и страних екперата, а с подршком младог и образованог тима.

Свестан сам тога да се поједнцима може учинити да је то тренутно недовољно атрактивно, али сви знамо да не вреди говорити о прозорима, вратима и крову, уколико су темељи куће непоуздани. Иако невидљиви, они носе и држе сваки дом за деценије које долазе.  

Но, и поред тога, већ на Дан Европе, 9. маја, новооснована фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” представиће шта је све урађено у првим месецима њеног деловања, и најавити смернице, принципе и конкретне пројекте који ће се реализовати до краја године. Уверен сам у то да ће већ на том представљању бити пријатних изненађења за Новосађане.
 

Недавно је уведен и резиденцијални програм за уметнике, да ли ће бити још сличних пројеката у овој години за оснаживање локалне уметничке сцене?

Управо тако. У протеклим месецима је покренут пројекат резиденцијалног карактера Artist in residence, или како га ми зовемо „PlantsAIR”, који је вишеструко значајан имајући у виду чињеницу да ће кроз њега, у наредним годинама, локални уметници имати могућност да отпутују у друге европске градове и развију своје вештине. Али пројекат има и вице верса ефекат јер ће Нови Сад истовремено у наредним годинама угостити уметнике и ствараоце из других европских градова.

Свакако, то је тек почетак. У претходном периоду смо имали част да на позив других европских престоница културе боравимо у Пафосу, који је то 2017, Вроцлаву – 2016, Линцу – 2009, Ријеци – 2020. и Печују – 2010. Неки од њих, попут Линца, Вроцлава и Печуја, имају веома развијене уметничке програме. Захваљујући успостављеним контактима, постигли смо значајне договоре о разиденцијалном боравку писаца у Печују, за визуелне уметнике у Вроцлаву, док ће се у Плзену боравити уметници из области гејминг индустрије.

На Дан Европе, 9. маја, Фондација  „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” ће представити шта је до сада урађено, најавити смернице, принципе и конкретне пројекте који ће се реализовати до краја године. Уверен сам у то да ће већ на том представљању бити пријатних изненађења за Новосађане

Нове могућности се отварају свакодневно. С друге стране, велики број страних делегација посетио је Нови Сад у протеклих неколико месеци, исказујући жељу за сарадњом с локалним институцијама и актерима у културном животу. Ту су пре свега представници EUNIC кластера, заменик градоначелника Пловдива Стефан Стојанов, руководилац сектора за културу Велингтона, главног града Новог Зеланда, Тања Петковић Јеремић и многи други.
 

 Колико новца Фондација има ове године на располагању и за које намене?

– У току припреме апликације добили смо подршку и чврсто обећање сва три нивоа власти – Републике, Покрајине и Града – да ће бити обезбеђен новац за финансирање уколико Нови Сад освоји ту престижну титулу. Апликационом књигом предвиђено је да се за пројекат „Нови Сад 2021” у периоду од 2017. до 2022. године обезбеди укупно 30 милиона евра.

О томе колико је тај пројекат значајан на националном нивоу говори и чињеница да је претпоследњег дана 2016. године пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на седници Владе Републике Србије програшен за пројекат од националног значаја и интереса.

У фебруару ове године Управни одбор Фондације, након усвајања програма рада с финансијским планом Фондације, упутило га је на усвајање Градском већу. Тим чином стекли су се услови да Фондација обезбеди новац за своје функционисање. Планираним парама финансираће се оперативни трошкови Фондације. Планирана инфраструктурна улагања у Граду неће се финансирати и реализовати преко Фондације него кроз буџете већег броја надлежних управа и јавних предузећа града Новог Сада.

О томе колико је овај пројекат значајан на националном нивоу говори и чињеница да је претпоследњег дана 2016. године пројекат  „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на седници Владе Републике Србије проглашен за пројекат од националног значаја и интереса

Финансијким планом Фондације предвиђено је да укупни планирани приходу за 2017. годину за покривање оперативних трошкова пројекта НС2021 буду око 300 милиона динара. У складу с тим, у буyету Републике Србије планирано је 44 милиона динара, из буyета АП Војводине 87 милиона док је из буyета Града предвиђено 139 милиона. Планирана свота из Европске уније биће обезбеђена кроз различите програме ЕУ пријављивањем на позиве за финансирање пројеката. Република и Град су скоро обезбедили новац, док се се очекује да ће из буџета Покрајине бити обезбеђен кроз ребаланс.
 

Када ће бити изабран уметнички директор, на који начин и да ли су познати макар неки правци у којима би се кретала уметничка концепција титуларне године, да је тако назовемо?

– Година 2017. је за пројекат НС2021 прва и почетна година која је усмерена ка успостављању правила рада и стабилне организационе структуре, јавности и транспарентности, изради стратегија и реализацији програма, усмерених ка подизању капацитета града Новог Сада у циљу  спровођења једног од најзначајнијег културног пројекта и најуспешније иницијативе европске уније. Апликациона књига, коју је одобрила Европска комисија доделивши Новом Саду титулу европске престонице културе за 2021. годину, садржи велики број предлога пројеката и програма, и усклађена је са Стратегијом културног развоја града Новог Сада, која је донета за период од 2016. до 2026. године. У Апликациону књигу увршћено је 135 пројеката локалних подносилаца и 20 пројеката сарадње с другим градовима, актуелним, бившим и будућим европским престоницама културе.

Пројекти који су у Апликационој књизи илуструју концепт кандидатуре и правце развоја Фондације који су у датом наративу највише одговарали процесу кандидатуре. Сада је неопходно изнова их све преиспитати и структурирати, као и нове пројекте који ће чинити програм „Нови Сад 2021”.

Конкурс за уметничког директора биће објављен на првој конференцији у организацији Фондације која ће бити одржана 9. маја поводом Дана Европе. Након реализованог конкурса, и избора уметничког директора, радиће се на уметничком концепту пројеката, који би требало до краја 2020. године да буде јасно дефинисан и представљен широј јавности.

С. Крстић

Сарадња с градским управама

"Пројекат Европске престонице културе представља велики изазов за све нас јер га нико до сада, у Србији није спроводио те се сви заједно први пут сусрећемо са захтевима, потребама и изазовима пред којима се свакодневно налазимо.За разлику од установа културе, али и поједних НВО, које своје буyете и активности планирају већ више деценија, по истим јасно дефинисаним обрасцима, Фондација свакодневно има нове захтеве и нове изазове пред собом. То је врло захтеван и стресан процес те су флексибилност и добронамерност градских структура и људи запослених у градским управама, пре свега за културу и за финансије, од великог значаја. Понављам, проблеми постоје, али и њихово решење, те отуда верујемо да је сваки нови дан нова победа",   каже Немања Миленковић. 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести