МАТУРСКО ВЕЧЕ Свечане хаљине и одела и до пар стотина евра

У сусрет матурама и апсолвентским вечерима, новосадски излози су сређенији него иначе, док су најпопуларнији модели одевних комбинација истакнути у први план.
Ponuda odeće za matursko veče Foto: F. Bakić
Фото: Понуда одеће за матурско вече Фото: Ф. Бакић

То вече многима представља веома значајан догађај у животу те су због тога спремни да издвоје и већу суму новца. За девојке припрема за матурско или апсолвентско вече није једноставна ствар јер углавном подразумева хаљину, штикле, торбицу, шминку, фризуру и маникир, док је за момке тај део ипак мало једноставнији.

За кратке хаљине девојке треба да издвоје од 4.000 до 9.000 динара, док постоје и оне које коштају више од 200 евра. Цена сваког одевног предмета зависи од материјала, бренда, као и кројача те се тако могу пронаћи дуге свечане хаљине за 6.000 динара, али и за 400 евра. Тренутно популарна сако-хаљина стоји у готово сваком излогу, а кошта око 5.000 динара, док је за комплете разноразних дезена потребно издвојити око 4.000. Девојке које су се одлучиле на комбинацију с панталонама платиће око 3.000 динара, док блузу могу купити за 1.500 динара, али и за 4.000. Када су у питању сандале, цена опет зависи од бутика те се могу наћи за 2.000 динара, али и за 8.000.

Цена хаљине такође може зависити од тога да ли се купује готова у одређеном бутику или се шије по мери. Како сазнајемо, шивење по мери често испада повољније него куповина у одређеном бутику те се девојке често одлучују на тај корак. На бројним страницама које преко друштвених мрежа продају одећу, приметно је да се кратке свечане хаљине могу купити за око 2.000 динара. Иако се често чини да је њихов квалитет умањен – такав потез испада најповољнији.

Фото: Понуда одеће за матурско вече Фото: Ф. Бакић

Цена професионалног шминкања се креће око 30 евра, а постоје и салони који су организовали акцију искључиво за матуранте и апсолвенте. Она обухвата шминку, фризуру, као и маникир, све за 4.000 динара. Такође постоји акција која за 3.000 динара подразумева шминкање и свечану фризуру. За свечану фризуру у новосадским салонима потребно је издвојити од 1.000 динара до 3.000, док маникир кошта од 700 до 1.500. Уколико су девојке спремне да седну у један од локала с матурантском акцијом, добиће све услуге за 3.000 или 4.000 динара, а има и оних у којима ће за те три услуге платити око 6.000.

Студенткиња Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” Леа Видаковић за „Дневник” истиче да се припреме за апсолвентско вече полако приводе крају те хаљина ускоро стиже, док је, како каже, шминку и фризуру заказала одавно.

Фото: Понуда одеће за матурско вече Фото: Ф. Бакић

– Шијем дугу црвену хаљину, сличну једној коју сам видела и пробала у једном бутику, али је шијем јер ми је то много јефтинија опција – казала је наша саговорница. – Највише очекивања имам од шминкерке пошто ми је то најважније те сам заказала шминкање у провереном новосадском салону. Ја сам из Суботице и нисам задовољна избором и ценама понуда у Новом Саду јер је оно што ми се допада углавном прескупо. Обућа се донекле и може наћи по приступачнијим ценама, а има неколико радњи које чак нуде попуст за матуранте. И моје другарице су углавном одлучиле да шију матурску хаљину, док је било и оних које су ишле у Београд да би пронашле хаљину за себе.

Када су питању одевне комбинације за мушкарце, кошуље разних дезена и врста могу се пронаћи за 2.000 динара, али и за 5.000, док панталоне коштају око 3.000 динара. Младићи који се определе за опуштенији стил, уз фармерке и патике, сигурно ће издвојити за ту компинацију око 10.000 динара, односно у азсиности за који се бренд одлуче, па одевна комбинација уз неку кошуљу, може да достигне и 200 евра.

К. Ивковић Ивандекић

 

АНКЕТА  ДА ЛИ СЕ СПРЕМАТЕ ЗА МАТУРСКО ВЕЧЕ?
Thumbnail

Ђорђе Пушкић, матурант:

– Спремам се полако за матурско вече, за сада још гледам какав је избор и тражим, обилазим бутике, претежно у центру. Биће то вероватно нека спортска елеганција – кошуља и фармерке, што би се рекло „кежуал”. Кад је реч о обући, планирам да купим патике, само се још двоумим да ли да буду „фенсерске” или неке свакодневне. Сматрам да ће ми требати до 250 евра. Није скупо, јер не плаћам ја.

Thumbnail

Катарина Хајдаровић, матуранткиња:

– Ја сам већ спремна за матурско вече, само још да дочекам датум, па да завршимо. Мој избор је црна дугачка елегантна хаљина. Искрена да будем, не мора нас матурско вече скупо коштати, може се наћи и повољна одевна комбинација, а много је важније како ће неко нешто, што би се рекло, изнети. За фризуру још нисам сигурна, али биће нешто у мом стилу, специфично и откачено, ићи ћу код фризера.

Thumbnail

Анастасиа Запунидис, матуранткиња:

– Спремам се за матурско и једва чекам да завршим школу. Још нисам ништа куповала, али следеће седмице планирам да узмем хаљину. Определила сам се за кратку хаљину зато што сам ниска, избор обуће су високе штикле, а фризура ће бити високи реп. Припреме за матурско вече су делимично скупе, али зависи какве су чије жеље. Ја ћу купити нешто што ћу моћи и касније да носим, не само за ову прилику.

Thumbnail

Василије Антовић, матурант:

– Још нисам спреман за матурско вече, тек планирам да идем и изаберем нешто. Немам идеју о томе каква би одевна комбинација то могла бити. Јесте да се облачим спортски, али мислим да ћу ипак одабрати неки сако, а о кравати ћу још да размислим. Биће то свакако мој избор јер се најпре мора мени допасти. Узећу сако, панталоне и патике, нећу ципеле. Потрудићу се да обиђем сва места за куповину. 

Б. П.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести