Малишани уче колико је Дунав моћна река

Архив Војводине ће седму недељу „Новосадског БИГ дечјег лета” обележити креативно-едукативним радионицама за малишане узраста од пет до 12 година.
р
Фото: К. Ивковић Ивандекић

Ове недеље сваког дана од 10 до 12 часова, врата Архива (Жарка Васиљевића 2а) су широм отворена за малишане који ће слушати о темама инспирисаним европским наслеђем под слоганом „Дунав је наше море”.

О историји новосадске плаже Штранд се говорило у понедељак, када су малишани кроз „Штандовање” имали прилику да виде какви купаћи костими су се носили некада, после чега су их и сами правили од креп-папира. Уследила је модна ревија. Другог дана усредсредили су се на животиње које живе уз Дунав. После предавања и радионице под називом „Чувајмо резервате природе”, деца су оригами-техником направила бројне животиње.

Како каже сарадница Архива Војводине за односе с јавношћу Љиљана Бубњевић, ове године први пут учествују на манифестацији „Новосадско БИГ дечје лето” у организацији Дечјег културног центра Нови Сад. Како сазнајемо, прве три радионице посетило је око 80 деце, углавном од шест, седам или осам година. Главна организаторка радионица Илдико Мергеш за наш лист истиче да су деца веома заинтересована те да радо учествују у свакој активности.

Фото: К. Ивковић Ивандекић

– С обзиром на то да је тема овогодишње манифестације „Дунав је наше море”, желела сам да организујемо радионице које имају везе с Архивом града или барем с историјом Новог Сада – навела је Илдико Мергеш. – Трудила сам се да и они најмлађи могу све да разумеју, а данас смо причали о мостовима на Дунаву те смо приказали много старих фотографија да би им то било интересантно. За наредне дане смо такође припремили бројне занимљиве фотографије из архиве.

Након јучерашње радионице „Дунавски мостови” малишани су правили новосадске мостове од сламчица, картона, пластичних чаша и папира. Ипак, седмогодишњи Јован Крсмановић је измислио свој нови мост, а на радионице планира да долази целе недеље.

– Причали смо о мостовима, какви су некад били и које све мостове имамо, а онда сам у креативном делу направио неки свој мост и мени је мој баш леп – рекао је Јован. – Целе недеље долазим на радионице и стално ћу долазити јер ми је углавном увек занимљиво.

Фото: К. Ивковић Ивандекић
О бродовима и вилењацима

Како из Архива Војводине поручују, сви малишани су добродошли, улаз је бесплатан, а пријава на број 489-18-33 обавезна. Данас од 10 до 12 часова деца ће слушати о бродовима на Дунаву, а споменуће се и „Тајна дунавског вилењака”. Након историје речних бродова, малишане очекује радионица „Освајање Петроварадинске тврђаве”, која ће се одржати у исто време у петак.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести