Квадратни метар станова у Карловцима од 900 до 1.000 евра

Ни тржиште некретнина у Сремским Карловцима није остало имуно на повећање цена, берем када је реч о квадратним метрима станова и парцела, које је карактеристично у последње време у целој Србији. Како кажу добро упућени, тај скок можда није толико изражен када су у питању цене кућа, али је евидентно да се сада квадратни метар станова продаје за 900 до 1.000 евра па и више, а био је између 700 и 800 евра.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци Фото: Дневник.рс

За пољопривредно земљиште је пре поскупљења ваљало дати између 0,5 до три евра по квадратном метру, а сад од три до пет евра у зависности од тога где се налази, да ли је под усевима и слично. Исти случај је и са грађевинским земљиштем, које је могло да се купи раније за 20 до 25 евра по метру квадратном, док сада за 30 до 35 евра.

– Тешко је рећи за колико, али и цене кућа су повећане – каже власница карловачке Агенције за продају некретнина „Пенџер“ Јелена Богдановић. – Понуда је у односу на пре две године нешто слабија из мени недовољно познатих разлога, али је интересовање за куповину је и даље присутно, можда не баш у истој мери као у том периоду. Све више се, мада је то тренд с којим смо се сусретали и пре пандемије коронавируса, млади брачни парови са малом децом из већих градова интересују за куповину некретнина у Карловцима. Они беже из града, од буке, гужве, саобраћајног хаоса и желе да се настане у мањим, мирнијим срединама. Сремски Карловци су атрактивни људима тог типа и привлаче их. Не треба занемарити ни чињеницу да су предност Карловаца и релативна близина Новог Сада и Београда. После њих највеће интерсовање за куповину некретнина у Карловцима показују пензионери, који су се заситили градског живота и треће доба би да проведу у мирнијој средини. О којој год категорији потенцијалних купаца да је реч, највећи број их је из Новог Сада и Београда.

Још увек се највише траже викенд-куће и парцеле у викенд зонама, мада је то за нијансу мање него када је пандемија почела да узима маха.

– Најјефтинија кућа чија продаја је оглашена у мојој агенцији нуди се за 30.000 евра – напомиње Јелена Богдановић. - Цене кућа  „иду“ и до 200.000 евра. Специфичност Сремских Карловаца су обухват заштите и обавезе власника некретнина које из тога проистичу у тој зони када је у питању градња и реконструкција кућа. То је један од разлога што неки од потенцијалних купаца одустану од куповине.

Карактеристика Карловаца јесте и мали број станова пошто нема пуно зграда. Богдановићева каже да продају гарсоњера није потребно ни оглашавати путем агенција, јер оне „плану“  чим власници саопште породици или комшијама да имају намеру да их продају. Слична је ситуација са једнособним и једноипособним становма, јер их нема довољно. Много теже се пак продају станови веће квадратуре, којих такође нема много.

Карловци не могу да се похвале ни бројем грађевинских парцела. Њих никад није било доста. Пре неколико година проширењем зоне градње и парцелацијом некадашњих њива у тим подручјима, добијен је одређен број. С обзиром на свеприсутнији тренд живота у природи, нису ретки они који се интересују за куповину земљишта у удаљенијим деловима Карловаца са могућношћу градње викенд-кућа.

Зорица Милосављевић

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести