Kовиљ и Kарловци склапају партнерство

Сремски Карловци и Ковиљ на путу су да склопе партнерство за рурални развој и удруженим снагама унапређују природне и привредне потенцијале који их повезују као суседне локалне заједнице.
Sremski Karlovci/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Како сазнајемо од председника карловачког удружења „Дунав 1245”, из којег је потекла иницијатива за оснивање партнерства двају суседних места Рајка Маринковића, реч је о удружењу представника јавног, цивилног и приватног сектора обеју општина, које би, као такво, могло конкурисати за новац потребан за реализацију пројаката зацртаних стратегијом руралног развоја.

– Будући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписало јавни позив за давање подстицаја за реализацију локалних стратегија руралног развоја, на који могу конкурисати удружења регистрована у Агенцији за привредне регистре из тог сектора, помислили смо да би најцелисходније било да успоставимо партнерство с Ковиљем пошто смо географски повезани – каже Рајко Маринковић. – Разлог више да то буду баш Ковиљчани лежи и у чињеници да они нису ни у каквом сличном партнерству с било ким. Осим тога, заједничка тачка нам је Ковиљско-петроварадински рит, који бисмо да укључимо у планове развоја, и то приоритетне, да бисмо могли конкурисати за новац у разним фондовима и спровести то што будемо зацртали. 

По његовим речима, представници обеју места састали су се до сада три пута, договарајући детаље о покретању процедуре за оснивање партнерства. Маринковић напомиње да је та иницијатива наишла на добар одзив код првих људи Сремских Карловаца и Новог Сада, Ненада Миленковића и Милоша Вучевића, који треба иначе да дају сагласност за тако нешто.

 – „Дунав 1245” је преузео на себе обавезу да припреми нацрт статута партнерства, које носи радни назив К-2 – каже Маринковић. – Имамо времена до 9. септембра, када истиче конкурс Министарства пољопривреде,  да спремимо стартегију руралног развоја, а пре тога обавимо и све што је потребно за регистрацију удружења. Законодавац превиђа и акредитацију и тек онда се партнери могу упустити у реализацију својих активности.

Оснивачка Скупштина заказана је за 17. август.

Зорица Милосављевић

 

Пројекат „Приградска насеља – од оснивања до будућности” је суфинансирао Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести