Изнад Буковца ниче оаза за рекреативце

НОВИ САД: Буковац би у наредном периоду требало да добије нове спортске и туристичке садржаје, чиме ће се значајно променити изглед тог насеља. Уређивањем и изградњом нових објеката запуштен простор би се претворио у туристичко-спортско-рекреативну површину у оквиру које је предвиђен спортски парк, вишенаменски објекат, полигон за екстремне спортове, јавни паркинг простор и саобраћајне површине.
bukovac
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Скупштина града крајем јануара усвојила је „План детаљне регулације подручја туристичко-спортско-рекреативне површине у југозападном делу насељеног места Буковац”, којим се у непосредном окружењу заштићеног подручја Националног парка „Фрушка гора”, планирају поменути садржаји.

Простор у југозападном делу Буковца ограничен је Карађорђевом улицом на истоку, Улицом Светозара Марковића на западу и Видовданском на северу и налази се на планинском брегу на северним падинама Фрушке горе, а пошто је на уздигнут у односу на окружење пружа изузетан поглед на насеље, као и на пределе Фрушке горе.

Планом је обухваћено претежно неизграђено земљиште површине 5,13 хектара, од којих је 3,42 хектара (66 одсто) у зони активних клизишта, те је у односу на стабилност тла дефинисано и уређивање простора. Забрањена је било каква изградња у оним деловима који су директно угрожени активним клизиштима и ту се препоручује пошумљавање.

Целокупна површина подељена на три просторне целине са различитим садржајима. Прва, северна целина простире се на 2,2 хектара, друга, средишња на 1,6 и јужна на површини од 1,3 хектара.

На просторима који су у зонама активног клизишта, у првој и другој урбанистичкој целини планирано је парковско уређење, а садржаји су распоређени у складу са конфигурацијом терена. У појединим деловима парковског простора урбанисти су оставили могућност за ботаничке баште или пак расаднике.

Спортско-рекреативни садржаји планирани су на заравњеном врху гребена у првој и другој целини, ван зоне активног клизишта.

У првој целини планиран је парк са шетним и трим стазама, мали амфитеатар са погледом на центар насеља, теретана на отвореном, вежбалиште са крос-фит справама, вештачка стена за спортско пењање висине 7 метара, простор за одмор с клупама, дечје игралише, паркинг, као и приземни угоститељски објекат површине око 610 квадрата павиљонског карактера, са терасом с које се пружа поглед на Буковац и Фрушку гору.

Паркинг с 24 места, смештен је у крајњем, западном делу ове целине и простираће се на око 640 квадрата, а прилаз је из планиране колско-пешачке саобраћајнице која дели прву и другу целину. Да би дошло до реализације планираних садржаја, потребно је уклонити бесправно изграђене објекте – један стамбени и неколико помоћних пољопривредних.

Осим трим-стаза, у другој целини планирани су видиковци, као и терени за одбојку, кошарку, баскет и боћање. Плато-тераса планирана је на заравњеном врх гребена, а пошто се одатле пружа поглед на Буковац и Национални парк, урбанисти сматрају да је тај простор погодан за организовање спортских активности на отвореном, као што су карате, јога, тај-чи, теквондо, пилатес и сл. Комплекс вишенаменског објекта у функцији спортског парка смештен је у југозападном делу, уз Партизански пут. Предвиђено је да се зграда спушта у каскадама ка североистоку.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Рај за бајкере

У Буковцу већ постоји терен намењен екстремној вожњи бицикала. Бај парк, отворен пре две године, простире се на више од 5.000 метара квадратних.

Тако на брду изнад Новог Сада сада постоје стазе, које су рај за све бајкере, а простор није само намењен за вожњу бициклом, већ и за дружење и доживљавање природе на сасвим нов начин. Сви који желе да се опробају у лудој вожњи треба да се пријаве на Фејсбук страници Бајк парка Буковац, како би се договорили за термине. 


Тај објекат имаће приземље и поткровље, с тим што ће поткровна етажа бити без надзидка, а урбанисти предлажу кров на једну воду. Пошто је терен под нагибом, дозвољена је и укопана подрумска етажа.

У поменутом комплексу налазиће се кафе видиковац, просторије спортских друштава и и клубова, као и места за издавање и складиштење спортске опреме, радионице за поправку, свлачионице и друго.

У трећој урбанистичкој целини смештен је комплекс полигона и вежбалишта за даунхил бициклисте и скејт борд на трави са монтажно-демонтажним трибинама. У зимском периоду полигони се могу користити за сноубординг.

Интересантно је то да је Планом предвиђено и формирање зип лајн сајле дужине до 220 метара која би повезала прву и другу урбанистичку целину.

Планирано је да најмање 70 одсто површине парка буде под зеленилом, а пре почетка било каквих земљаних радова и изградње објеката, спортских терена или инфраструктуре неопходно је извршити геомеханичка и геолошка истраживања терена, којима би се проверила носивост и стабилност простора, и у складу са тим утврдили услови за изградњу.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести