Изложба србобранских уметника у КС Еђшег

НОВИ САД: Изложба „Надреализам-хедонизам”, отворена је синоћ у Културној станици „Еђшег”.
izlozba
Фото: Dnevnik.rs

Академски сликар Светозар Каћански изложио је 14 уља на платну, а уметник Иштван Фуско предмете од дрвета у форми јајета.

Каћански је рекао да је на сликама надреалистично приказао Панонско море, односно оно што је остало од њега након повлачења.

У „Политикином забавнику” сам једном приликом наишао на занимљив чланак у којем је описано шта је све могло заостати од биљних и животињских врста након повлачења Панонског мора, а ја сам своје виђење тога пренео на платно, појаснио је Каћански, додавши да је главни мотив вода.

Пејзаж сигурно, додао је, није тако изгледао, али уметност има моћ да побуђује на размишљање и допушта да се измашта било шта.

За Иштвана Фуска, који се, како каже „игра обликом јајета” приликом стварања уметничких дела, није необично што излаже заједно са Светозаром Каћанским, пошто га је он учио „првим уметничким корацима”.

Професор Каћански ми је био наставник у основној школи, а касније сам имао срећу да ми постане близак пријатељ, истакао је Фуско.

Како је подсетио, професор Каћански је предложио да тема изложбе буде надреализам.

Иако спадам у реалисте, настојао сам да прилагодим радове теми и да они „иду” уз његова дела, навео је Фуско.

Велика посећеност изложбе је Иштвана Фуска навела да закључи да је највећа срећа за уметника када се људи интересују за његову уметност. Каже, не само Нови Сад већ и сваки град и човек вапе за културом. Зато се нада да ће наш град, пошто 2021. године постане Европска престоница културе, успети да надокнади све оно што је претходних година пропустио.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести